Positivt med mer varg

Min uppfattning är att Sverige behöver 2 000 vargar. Det är en garanterat livskraftig vargstam som kan överleva på sikt. Dessutom innebär en såpass stor vargstam att licensjakt på varg inte blir nåt problem. Det är jakten idag eftersom vargstammen är så liten att den inte kan överleva på naturlig väg. Därför borde licensjakt på varg ställas in i vinter (2011). Samtidigt måste förmodligen vargar planteras in i Sverige för att vargstammen ska bli livskraftig på sikt. Om det inte blir så att vargar tillåts i renbeteslandet vilket jag också anser borde vara en självklarhet. Dessutom måste vargstammen tillåtas växa till en acceptabel storlek, minst 1 000 djur, helst 2 000 djur.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Positivt med mer varg”

 1. Om din linje fick råda här så skulle det nog nästan betyda slutet för vargen i Sverige.
  Folk på landsbygden och särskilt i Sapmi skulle bli så förbannade tillslut att tjuvjägarna blev hjältar i varenda by och det finns inte poliser nog i detta land att hantera massvis med sådana fall där ingen vill vittna.
  Jag begriper inte att vargdebatten hela tiden måste ligga på en så låg nivå att både motståndare och anhängare totalt bortser från verkligheten.
  Vart tog sans och balans vägen.
  Varför skiter du som annars verkar vara en klok människa totalt i vad samerna och folk i byarna runt om i vargreviren tycker och tänker.
  Jag jobbar som naturfotograf och är ofta uppe i trakterna runt Fulufjäll i norra Dalarna, där hade man 2009 en namninsamling i fem av byarna inom Fulufjällsreviret, Sörsjön, Horrmund, Nornäs, Tyrinäs och Lövnäs och vad jag vet så skrev 93% på att man ville ta bort alla vargarna där.
  Din åsikt i den här frågan är verklighetsfrämmande och rent av föraktfull mot dom människor som bor i problemområdena.
  Att du sedan också vill köra över Samerna är ju fullständigt bedrövligt.
  Låt oss istället hantera vargen med förnuft och minimera problemen så mycket det går.

  1. Anders Åberg: Du tänker kortsiktigt. Jag tänker långsiktigt. Jag säger inte: Gör detta imorgon! Det skulle inte fungera. Jag säger: Detta behövs!

   Att inte ta hänsyn till en liten minoritet samer (cirka 1 000- 2000 personer) tycker jag inte är konstigt. Vi vill ju inte bestämma fiskepolitiken utifrån en liten minoritet torskfiskare (ett par hundra) eller ens från utifrån alla fiskares(ett par tusen) synpunkt så varför ska vi bestämma rovdjurspolitiken utifrån en liten minoritet samer (av cirka 20 000 samer i Sverige lever kanske hälften i södra Sveriges storstäder, de flesta i Stockholm). Min inställning i samefrågan skiljer sig inte heller från flera av de stora samiska partierna (Jakt och fiskesamerna.). Och de är inte ensamma om den inställningen. Hur de ställer sig i vargfrågan vet jag dock inte.

   Jag skiter inte i vad folk runt vargflockar säger. Det finns varg i mina hemtrakter öster om Stenungsund och majoriteten där har inget emot varg. Så är det vad jag vet i Hasselforsreviret, Rialareviret och Dals-Ed/Kynnefjällsreviren också. Det är befolkningen i delar av Värmland och Dalarna som är minoriteten i denna fråga. För även på landet är majoriteten av befolkningen för mer varg. (Källor: Forskningsrapporter från Skandulv och universitet)

   Sen kanske du skulle följa länkarna lite och läsa mina mer djuplodande inlägg om vargen Det är det som länkarna är till för. En artikel står liksom inte ensam.

 2. Men det du vill göra nu är att ställa in vargjakten i vinter eller hur?
  Man behöver inte vara särskilt konspiratorisk för att misstänka att du vill ställa in jakten även nästa vinter och nästa igen.
  Jag har skrivit här tidigare att kanske någon gång i framtiden kan vi ha mer varg än vi har nu, men då måste vi kontinuerligt se till att vargarna hålls rädda för människor och människolukt och det i första hand genom jakt.
  Dessutom måste vi låta våra bytesdjur få tid att anpassa sig, som jag skrev om i din förra vargtråd.
  Under tiden får vi antagligen hålla vargens genetiska status under armarna med konstgjord andning på något sätt, men att sluta jaga dom är det dummaste vi kan göra.
  Sedan blir jag lite bekymrad över din inställning till samerna.
  ”Att inte ta hänsyn till en liten minoritet samer (cirka 1 000- 2000 personer) tycker jag inte är konstigt. ”
  Byt ut samer mot muslimer i den meningen och sug på den.
  Samerna har egna organisationer som borde fatta sådana här beslut.
  Annars bor vi bara någon mil ifrån varandra så vi kanske träffas i Svartedalen någon gång och kan yla om detta i verkligheten.
  Nu tänkte jag ta en tur dit upp och kolla om det finns några vargspår, för visst är det häftigt ändå att vi har dom i våra skogar och vårat ekosystem behöver varg för att fungera bra, kanske kan vargen i Svartedalen hålla ner grävlingstammen så vi kan få tillbaka det fina orrspelet vid Stendammsmyren.

  1. Anders Åberg: Nej jag tycker inte att en liten minoritet fundamentalistiska muslimer ett par hundra personer) ska styra den venska politiken vad det gälelr religon. Inga problem alls med det skriveriet.

   Jag och du är inte överens om hur man gör för att få fler vargar, men uppenbarligen överens om att vi sk ha fler vargar. Brar så. Vi behöver inte diskutera vidare. Vi vet ungefär var vi står.

   Vargjakten till vintern kommer att innebära en minskad vargstam i Sverige. Vilket är negativt. Det behövs ingen licensjakt, det räcker med skyddsjakt. Jag är helt emot licensjakten generellt. Den behövs inte utan har negativa konsekvenser.

   Jag bor i Göteborg, är uppvuxen på Rörö och i Stenungsund. Min mormor bodde i Sköldunga i Ucklum. Gården med vattenkvarnen vid hembygdsmuseet.

 3. Anders Åberg: Om vi leker med tanken att det skulle komma namninsamlingar från olika byar där 93% av invånarna ville bli av med alla rävar där runtomkring därför att de tar bybornas katter, skulle detta vara acceptabelt för dig?

Kommentarer inaktiverade.