Privatisering, avreglering och inhyrning är problemet

Utländska gästarbetare i Sverige utnyttjas å det grövsta. Det är möjligt att göra det då upphandlingssystem, privata arbetsförmedlingar, personaluthyrningsföretag och avreglering gjort det möjligt för arbetsgivare att kringgå fackliga avtal och regler. Möjligheterna har ofta öppnats upp i samråd med fackliga organisationer i Sverige som gjort mycket lite för att hindra utvecklingen mot en arbetsmarknad som fungerar helt på arbetsgivarens villkor.

Alla regeringar Sverige haft sedan 1980-talets mitt är medskyldiga till utvecklingen. Detta oavsett politisk färg. Alla regeringar har nämligen i grunden haft samma nyliberala politik med privatiseringar, avregleringar och nedskärningar som centrala teman.

Det är heller inte nog med att denna politik öppnat upp för grovt utnyttjande av arbetare, den har också öppnat upp för rena olagligheter och svartarbete. Det senare ofta via företag som organiserad brottslighet kontrollerar. Svartarbete och förmedling av svart arbetskraft hör nämligen till de kriminella gängens viktigare inkomstkällor.

Det finns bara en enda väga att råda bort på detta utnyttjande av arbetare och av utländsk arbetskraft. En enda väga att stoppa denna typ av svartjobb. Återreglera. Förbjud privat arbetsförmedling och personuthyrningsföretag (bemanningsföretag). Ge facket veto när företag ska anlitas om underleverantörer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements