Skulle vakter på vagnarna göra folk tryggare?

Jag är inte så säker på det faktiskt. Mer folk på vagnarna gör i och för sig folk tryggare och vakter gör ju att det blir mer folk. Å andra sidan är ju inte vakter precis de man tänker på när man tänker på en lugn och stabil typ. När man hör ordet vakter tänker man ju lite mer på såna som vakterna på nattklubbarna Nivå och Push. Anabolstinna typer som misshandlar, rånar och är kompisar med kriminella. Och jag vet inte direkt om jag skulle bli tryggare med såna ombord. Kanske kommer de att sitta med sina kompisar från kriminella gäng och hänga.

Dessutom undrar jag över behovet. Antalet grova brott på spårvagnarna är mycket litet, antalet grova brott i förorterna är mycket litet och är det några brott där sker de inte i en spårvagn. Utan utomhus.

Den överväldigande andelen våldsbrott i Göteborg sker i centrala staden. Det är där mer polisiära resurser behövs. Knappast vakter, utan poliser är vad som behövs. Fler poliser på gatan på kvällar och nätter i centrala stan. Det är vad som behövs. För det är i centrala Göteborg som våldsbrotten begås. På Avenyn och i Nordstan.

I förorterna finns det betydligt bättre åtgärder man kan vidta för att det ska upplevas tryggare. För tryggt är det ju redan, det bara upplevs som otryggt.

Det handlar också om vilken typ av samhälle vi vill ha. Ett klaustrofobiskt med övervakning och kontroll över allt, mot allt och alla och från överhetens sida. Eller ett öppet samhälle där social interaktion och social kontroll underlättas så att ökad trygghet kan skapas. Det senare får man bl.a. genom de åtgärder jag skissat i de ovan länkade inläggen. Det krävs naturligtvis ytterligare saker. Mer resurser till skolan, förskolan och fritidsverksamhet. Minskad arbetslöshet. Minskad bostadsbrist. Det första får man genom fler vakter, övervakningskameror och kontroll.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mikael Wallgren

  Något borde dock göra med komforten på kollektivtrafiken i stan. Jag som bor utanför stan åker väldigt sällan bil in till stan. Dels för att det är krångligt och dyrt (hatar bilköer!), men också för att bussarna är rena, fräscha och relativt lugna. Tågen är ju ännu bättre. När det gäller att få upp antalet resenärer inne i stan så tror jag vänstern ofta stirrar sig blind på priset och missar komforten.
  För att få över bilresenärerna så krävs fler avgångar, bättre säten och lugnare miljö. Barnskrik, tonåringar, fyllon och tiggare/musiker är minst sagt störande. Den bilist som prövar att åka kollektivt och blir stående till jobbet lär inte pröva igen…

  Oj, vilken gubbe jag är…

  • Anders_S

   Mikael. Den typisk resan i Göteborgs stad är kort. Folk måste komma av och på snabbt. Man kan då inte ha samma typ av bussar som på Express Röd. Det är inte bussar som behövs utan mer spårbunden trafik.

 • Mikael Wallgren

  Jo, spårbunden trafik sväljer mer. Spårvagnarna är så hopplöst långsamma bara. Dessutom är komforten som sagt usel. Lika illa varje gång jag ska ta 11:an till min mor.

  //surgubben.

  • Anders_S

   Mikael: Vagnarna är långsamma i stan och på alla gamla förortslinjer. På den nyare till Angered är de lika snabba som tunnelbana. Detta går att åtgärda. Snabbt på och av, stor kapacitet plus korta resor ger inte utrymme för hög komfort

 • Sätt in vakter på vagnarna. Poliser skall vara mer synliga och förebygga brott. Den skyldige skall straffas så snart som möjligt och
  inte tillåtas frigång så lätt som idag. Offret skall hjälpas och understödjas. Samhället skall arbeta mycket mera förebyggande och inte tillåta att kriminella element får möjligheter att ta över det offentliga rummet eller något annat rum. Detta är mycket mera ekonomiskt och skapar en ärlig och vänlig miljö i våran gemensamma vardag.PS ! Gäller alla partier !
  Med förhoppning om en mera realistisk och vänlig framtid
  Jan Olsson,

  ,

 • Ciceron

  Jag har bara positiva upplevelser av ordningsvakter i kollektivtrafiken. De enda jag vet som har något emot det är det ungdomar som trakasserar chaufförer för då kan dom inte härja lika mycket som vanligt.

  Bara för att ett gäng ordningsvakter åkte fast på avenyn kan du ju inte tro att alla är såna???
  Det är stoooor skillnad på uniformerade ordningsvakter från bolag och krogvakter.

  Ett gäng poliser var med Johan Liljeqvist dog och ingen har ställts inför rätta men du väl ändå ha poliser ute på stan??

  Just nattraffikens ordningsvakter har ganska bra rykte i göteborg. Folk skäller på dom för att väcker folk men jag frågade en av dem varför dom väckte folk som sov och en av dem förklarade att det inte var för att vara elak utan det sker så mkt stölder ombord. Sover man alkohol i kroppen so är man svårväckt och mobiler försvinner snabbt.

  Jag sa tack för att ni finns. Dom blev glada.