Skidåkare dödad av jägare

En skidåkare har blivit ihjälskjuten av en älgjägare nära Ljungby. Att folk skjuts ihjäl i skidolyckor är ett ovanligt brott, ungefär i klass med hedersmord. Skillnaden är förstås att de flesta dödsfall i samband med jakt är olyckor, dvs vållande till annans död medan hedersmord oftast är något planerat och därmed ett allvarligare brott. Men det är ungefär lika stora problem för samhället. För dödsfall är ju alltid ett problem, även om det bara är vållande till annans död som i fallet med den gamla damen i Landskrona eller vid jaktolyckor.

Ingen diskuterar dock varje gång det sker en jaktolycka vad vi ska göra åt denna primitiva folkgrupp som går ut i skogen med livsfarliga vapen och sprider skott omkring sig till men för vanligt folk som delar av året inte längre kan röra sig fritt i naturen på grund av detta. Det handlar om en uppenbar inskränkning i våra urgamla fri- och rättigheter och det förvånar mig lite att ingen verkligen tar tag i problemet.

Fast, seriöst, det vore kanske bra om man (folk och media) hade samma lugna inställning till hedersmord som till dödsfall på grund av jakt. Det är små problem och ska behandlas som små problem. Det finns ingen anledning att vara hysterisk kring något av dem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Förra sommaren promenerade jag en bit längs sörmlandsleden. Plötsligt, mitt på leden, stod en massa jägare fullt beväpnade med hundar. De sköt också.

  Sånt känns inte kul när det händer på en vandringsled. Själv vore jag positiv om staten hade heltidsanställda jägmästare som skötte all jakt. Riktiga proffs. Men det är naturligtvis kulturellt omöjligt.

 • Lasse

  ”Det handlar om en uppenbar inskränkning i våra urgamla fri- och rättigheter……..”

  Jakten är en gammal fri- och rättighet. Det var Gustav den III som öppnade upp för markägare att jaga och därmed var det inte längre ett privilegie för adeln.

  Lösningen ligger kanske inte i att förbjuda jakt, men kanske i hur jägare måste avisera omgivningen om sin pågående verksamhet.

  • Anders_S

   Lasse: Jag vill inte förbjuda jakt. Men en avisering kanske kan var bra. Men i stort sett tycker jag ändå det funkar bar idag.

 • Pingback: Det är alltid nån som dör under älgjakten | Svensson()