Hycklande sossar

Jag har lagt mörke till att socialdemokratiska bloggare och andra hycklar så det står härliga till vad det gäller det informella samarbetet mellan USA och Sverige i säkerhets- och underrättelsefrågor. De låtsas som om detta samarbete bara berör borgerliga regeringar och politiker när det i själv verket berör socialdemokratiska regeringar och politiker i lika stor utsträckning. Alla svenska regeringar sen andra världskriget har varit involverade i detta informella samarbete med USA. Peter Andersson:

I det här fallet känns kritiken mot det svenska agerandet viktigt att lyfta. Svensk lag kräver uppenbarligen att den här formen av avtal mellan oss och andra länder fattas av riksdagen. Att den svenska regeringen enligt uppgifterna har gett kalla handen åt USA med hänvisning till att riksdagsbeslut skulle vara ”störande” är helt oacceptabelt, ett eventuellt demokratiskt haveri som måste granskas och utkrävas ansvar för.

Johan Westerhoms nonsens om att han minsann vet för han varit militär:

Så vad vill jag ha sagt? Jo, media är inte idag och kan aldrig bli det en Underrättelsecentral är. Att sammanställa ibland 100-tals rapporter om en specifik händelse eller motsvarande antal personbeskrivningar för att kunna bedöma dessa är ett hantverk som få journalister har tid eller kompetens till. Media har, och här tar jag även min partikollega Urban Ahlin i försvar, i dessa fall inte ens lyckats med att göra en fjäder av en fjäder. Inte ur mitt, den före detta officerens, perspektiv i alla fall. I detta vågar jag påstå att jag vet vad jag talar om – den som är nyfiken kan i annat fall alltid begära ut mina militära tjänstgöringsomdömen för perioden 1991-1995 från Krigsarkivet. Där framgår det med all önskvärd tydlighet vilka befattningar och vilket ansvar jag hade dessa år.

Ulf Bjereld leker naiv (för han måste väl ändå veta):

I dag presenteras dokument från Wikileaks som visar att medarbetare till utrikesminister Carl Bildt och till justitieminister Beatrice Ask i förhandlingar med amerikanska FBI-agenter sagt nej till ett mer öppet samarbete mellan Sverige och USA om terroristbekämpning. Skälet till att Sverige ville hålla kvar samarbetet på en informell nivå var att samarbetet inte skulle bli känd för riksdagen eller för svenska folket.

Vad som verkar stämma är dock att det bör ha varit FBI om det är justitieminister Beatrice Ask som har haft diskussioner (CIA och DIA samarbetar inte med polisen utan medd militären, försvarsdepartemneten och eventuellt UD). Problemet är att FBI inte har nån reprsentant i Stockholm, utan baar i Köpenhamn dit man får vända sig om man vill organsiationen något (det gjorde Säpo inför Göteborg 2001, se Göteborgskommitténs utredning, SOU 2002:122 och Hans Abrahamssons bok En delad värld)

Peter Johansson (Röda Berget):

Den svenska demokratin får inte sättas på undantag bara för att Bildt vill vara en ”Big Dog” och att Bea Ask är svag. I slutändan ligger ansvaret på Reinfeldt, han och enbart han utser sina ministrar.

Peter Högberg (många Peter blir det) duckar helt och hållet så slipper han tänka på att också sossarna är inblandade:

Nä svårt att bli upprörd och den andra frågan som glider med är att det är hemligt… Hallå är inte det poängen med underrättelseverksamhet att det sker i det fördolda. Vet inte om det är önskvärt att ha öppna protokoll som läggs ut på Aftonbladets hemsida. Underrättelseverksamhet är ett givande och tagande där jag misstänker att ett mått av skitsnack kan lätta upp och ge lite till. Tänker inte kommentera mer kring detta, men kände att jag behövde komma ut i denna fråga…

Socialdemokraterna har ju i alla tider samarbetat med USA, MUST inklusive KSI samarbetar ju regelbundet med USA (läs Hans Abrahamssons bok En delad värld) och deras föregångare FST respektive IB samarbetade ju med USA vilket avslöjades i IB-affären och i Säkerhetstjänstkommissionens utredning. Olof Palme var informatör åt CIA när han var aktiv i SSU osv (läs gärna Kjell Östbergs böcker om Palme). Inget av detta är hemligheter utan har varit känt länge, men det har aldrig varit demokratiskt beslutat. Frågan är varför sossarna som bloggar låtsas som om de inte känner till detta. Det är avancerat hyckleri skulle jag vilja säga.

Läs mer i Säkerhetstjänstkommissionens utredning:

Rikets säkerhet och den personliga integriteten
Rikets säkerhet och den personliga integriteten. De svenska säkerhetstjänsternas författningsskyddade verksamhet sedan år 1945.
Utöver betänkandet ovan har kommissionen lämnat åtta rapporter:
SOU 2002:88, Politisk övervakning och personalkontroll 1945-1969. Säkerhetstjänstpolisens medverkan i den politiska personalkontrollen
SOU 2002:89, Politisk övervakning och personalkontroll 1969-2002. Förutsättningarna för säkerhetspolisens politiska registreringar
SOU 2002:90, Den farliga fredsrörelsen. Säkerhetstjänsternas övervakning av fredsorganisationer, värnpliktsvägrare och FNL-grupper 1945-1990.
SOU 2002:91, Hotet från vänster. Säkerhetstjänsternas övervakning av kommunister, anarkister m.m. 1965-2002.
SOU 2002:92, Det grå brödraskapet. En berättelse om IB
SOU 2002:93, Övervakningen av “SKP-komplexet”
SOU 2002:94, Övervakningen av nazister och högerextremister. Säkerhetstjänst, nazism och högerextremism 1946-1980. SÄPO:s övervakning av svensk högerextremism
SOU 2002:95, Forskarrapporter till Säkerhetstjänstkommissionen

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Stefan Bergmark, Röda Malmö, Annarkia, Calandrella,
Borgarmedia: GP, DN, SVD1, 2, 3, EX1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SVT1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 1. Pingback: Sida kunde inte hittas « Röda Berget

 2. Pingback: Dum som ett spån eller klantig som en Ask « Röda Berget

 3. Ja, sossarnas kritik är hycklande. Men det Beatrice Ask (eller åtminstone hennes tjänstemän) gjort sig skyldiga till enligt dokumenten är antidemokratiskt, oavsett tidigare socialdemokratiskt agerande; två fel gör inte ett rätt.

 4. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-12-07 FM

 5. Såg först nu den här ”gliringen” till bla undertecknad, men det får väl betecknas som ett ganska löjligt påhopp. Det är för mig helt ointressant hur andra regeringar har agerat eller om kritik ska falla även på ”sossestatsråd”. Jag bloggar dagsaktualiteter och igår med kritik att regeringen förefaller undanhålla saker för riksdagen.

  • Peter Andersson: Ja det är väl uppenbart att det är ointressant för dig att dina partikamrater också är brottsliga. Men det borde inte vara ointressant. Det är lika allvarligt om Mona Sahlin, Urban Ahlin eller Anna Ardin har begått brott som om Beatrice Ask och Carl Bildt har gjort det. Socialdemokratiska regeringar (och tidigare borgerliga regeringar) har under decennier undanhållit exakt samma saker från riksdagen. Men det vill du alltså inte kritisera, utan tycker kanske det var rätt som Johan Westerholm uppenbarligen tycker. Men inte när moderaterna gör samma sak? Där är ju i alla fall Westerholm mer konsekvent.

   Jag bloggar också om dagsaktualiteter så det finns inget hinder att kritisera alla brottslingar för dig heller. Jag kan ju.

 6. Givetvis är dagens händelser allvarliga, men sossarna har ju effektivt lagt grunden för det i rädsla för kamrat femprocent. Har pratat med många som gjort lumpen som sagt att USA är Sveriges bästa vän. Guidade turer för amerikansk militär, hemliga dokument som meniga blivit tvungna att läsa och sedan göra sammanfattningar för att dom varit på engelska vilket befälen inte har kunnat. Svenska flygbaser har haft omfattande amerikanska besök. KSI är egentligen den svenska delen av samarbetet mellan USA och Sverige (samt några andra stater som räknas som våra ”vänner”).

 7. Sverige har alltid varit Amerikanernas knä hund sen andra världskriget, o innan va de nazisternas.. /*påstående utan faktagrund, borttaget*/ #AS Så det inte mkt och bli förvånad över,