USA under skinnet

Boknytt
Friare kan ingen vara
Göran Rosenberg
Albert Bonniers förlag

USA under skinnet

Den amerikanska revolutionen hade en mer realistisk människosyn än den franska, och slapp därför dess terror. Konstitutionens maktdelning fungerade och överlevde. Det gjorde däremot inte den ursprungliga amerikanska drömmen, vilket Göran Rosenberg insiktsfullt visar i nyversionen av ”Friare kan ingen vara – Den amerikanska drömmen från Revolution till Reagan – och lite till”.

I en lysande påhittad dialog mellan Jefferson och Reagan visar Rosenberg att de är överens om individens frihet, men att urdrömmen även inrymde jämlikhet, lokalism, radikaldemokrati och medborgaransvar. Så försvagas också den nationella gemenskapskänslan av individualismen i dagens USA. Som en reaktion på det växer högerkristen fundamentalism – i ohelig allians med nyliberalism.

Att USA är annorlunda visas tydligt av denna spännande idéhistoriska framställning. Samtidigt delar landet samma problem som dagens EUropa: Hur skapa vi-känsla på en splittrad kontinent? Varken nyliberaler eller vänster/liberaler har svaret, men det har alla slags fundamentalister…

Hans Norebrink

Läs mer: Jusektidningen, DN,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

40 kr på Bokus

Advertisements

5 Replies to “USA under skinnet”

 1. Hans: Det verkar som om du och Rosenberg båda glömmer det faktum att den US-amerikanska revolutionen inte var till för alla, utan bara för vita. Slaveriet behölls ju och indianer utrotades. Inte mycket till frihet och jämlikhet där.

 2. Anders: Så var det förstås, den amerikanska revolutionen var för rika, vita män. Liksom det var så med den antika grekiska så kallade demokratin (och tidvis romarriket).

  Men båda den grekiska och den amerikanska minoritetsdemokratin inspirerade till den fortsatta västerländska och senare globala moderna demokratiska utvecklingen. Den amerikanska revolutionen inspirerade närmast förstås den franska revolutionen, där tankarna på frihet och jämlikhet avancerade ytterligare.

  Det var ju också så att det fanns en inneboende tankedynamik i den amerikanska demokratin (och grekiska på sikt) som kunde utnyttjas och verkligen utnyttjades för att gradis utvidga demokratin till arbetare, svarta och kvinnor.

  Det oursäktliga folkmordet på indianerna gör inte ovanstående mindre sant. De var väl föresten en av de sista grupperna att inkluderas i demokratin.

  Att vi i Sverige historiskt trängde undan samerna gör ju inte heller den svenska demokratin mindre demokratisk. Nu pratar jag om en vanliga formella minimala icke-ekonomiska formen av demokrati.

 3. Pingback: Obama på rygg

Kommentarer inaktiverade.