Carmen Blanco Valer: Llosa utmålar oss ursprungsfolk som barbarer

Carmen Blanco Valer har idag skrivit ett utmärkt debattinlägg på SVT Debatt om Mario Vargas Llosa:

Utan att förneka författarens litterära talanger, kan jag inte annat än förvånas över Akademins motivering då de tycks ha missat hans konsekventa attacker med rasistiska undertoner mot ursprungsfolken i Latinamerika.

Varje gång ursprungsfolk försökt få upprättelse och slut på 518 av rasism, exploatering och plundring av sina territorier har herr Llosa antingen skriftligt eller muntligt reagerat och konsekvent tagit ställning för makten i en region där makt och brist på makt i högsta grad är avhängigt av etniskt ursprung och social tillhörighet.

Under de senaste trettio åren har ursprungsfolken i Latinamerika mobiliserat sig för att efter fem sekler av marginalisering och segregering ta del av demokratin. Dessa rörelser har krävt människovärde och aktörskap i samhället samt respekt för sina rättigheter, numera stadgade bland annat i FN:s Deklaration om Ursprungsfolkens Rättigheter från 2007.

Carmen Blanco Valer, som bor i Sverige tillhör själv ursprungsbefolkningen i Peru då hon tillhör quechua-folket, det folk som historiskt dominerade i inkariket.

Läs hela inlägget på SVT Debatt

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, 4, GP, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. Han förtjänar inte priset, det här är ett politiskt pris i samma anda som Obamas. Den har en klar politiskt syfte, att angripa vänsterblocket i Latin Amerika, och vem passar bättre än Vargas Llosa?, en neoliberalist fanatiker. Nu kan han spotta ut sin höger fanatism och smutskasta vänster regeringar i all oändlighet förklädd till litteratur pristagare.
    Neoliberalismen håller på skicka Europas befolkning till fattigdomen med sina bankkriser, och här har vi en snille som forsätter att applådera denna katastrofala politik med nobel kommitténs godtyckte.

    När en kontinent väljer sina regeringar med en överväldigande majoritet som motsvarar 50-70 % stöd, då kallas de för populister, diktaturer, auktoritära och totalitära. Men i de här länderna har folket fått rösta om sin konstitution, d.v.s Venezuela, Ecuador, Bolivia. Analfabetismen har utrotats vilket borde göra vilken literatur älskare glad, men inte Vargas Llosa för att de här länder utgör ett hot för honom och för de mörka krafter han företräder.

    Vargas Llosa tar sig friheter och dömer ut miljoner människor som frivilligt valt sina regeringar, är det att vara en stor demokrat, när man saknar respekt för dessa röster? Är det bara hans röst som räknas? men Vargas, han kan om etik och moral, en man som har varit gift med sin moster och den nuvarande frugan råkar var hans kusin, det ger honom en slags auktoritet.

    Bra jobbat svenska akademin, återigen har de valt rätt man för sitt syfte.