Inte är det nån snösörja där jag bor

Det ska tydligen vara snösörja i Göteborg. Men det gäller definitivt inte där jag bor. Här ligger snön fler decimeter tjock vid sidan av gatan och dessutom nån decimeter tjock på gatan. Och även där är den i huvudsak vit. Inte heller är det tö, utan fruset så nån allvarlig halka och isbildning blir det nog inte.

Men detta tillstånd, där det bostadsområde jag bor i har vinter medan omgivande delar av centrala Göteborg har slaskigt gråbrunt på gatorna innebär förstås vissa problem. har man bil måste man ha dubbdäck, annars kommer man ingen vart. Vilket skulle bli ett problem om det blir dubbdäcksförbud i stora delar av centrala Göteborg. För det skulle innebär att vi i området inte skulle kunna ta oss nånstans på vintern. Jo, söderut skulle vara möjligt att köra med dubbdäck i det läget, men om några år så blir vi tvungna att betala för att köra söderut. För alla gator åt det hållet kommer att innebära att vi måste passera en biltull. Så kanske blir vi i framtiden inklämda mellan biltullar och dubbdäcksförbud utan möjlighet att på ett rimligt sätt kunna använda bilen på vintern.

Men vi får väl nöja oss med att vi kan njuta av en vacker och vit vinter, att inga plogbilar behagar ploga våra gator så de förblir vita och den motion som snöskottning ger. Igår kom en traktor för att ploga gatorna för första gången denna vinter. Det hjälpte inte mycket när det kom ytterligare 1-2 decimeter snö i natt. Undrar när det blir plogat nästa gång?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Inte är det nån snösörja där jag bor”

  1. Problemen med kaos bottnar ju naturligtvis i att Göteborg bara upplever 1-2 snörika vintrar på 20 år…nästan underligt att se stan i ett sådant snötäcke.

    1. Sigge: Nåt kaos har jag dock inte upplevt denna vinter. Men däremot dålig plogning. Men det beror inte på att vi sällan har vinter. Det har ju varit sant sen mitten på 1960-talet att vi sällan har snö. Men de mycket kalla vintrarna 1984-85-86 plogades det minsann betydligt bättre än idag. Och i Mölndals kommun plogas det oändligt mycket bättre än i Göteborg (det är en himmelsvid skillnad i Korkslätt, beroende på vilken sida av stadsgränsen man är). Orsaken är alltså inte vintern i sig, utan mer troligt privatisering och upphandling.

  2. Sigge, normalt är det mycket snö vid 6 av 10 vintrar i Göteborg (dvs där snön ligger mer än ett par veckor). Det är ungefär 15 år sen vi hade snö i den här omfattningen som i år, annars brukar det vara mycket mindre. De hårda vintrarna brukar vara tre efterföljande så vi kan vänta oss samma sak även nästa vinter.

    Senast vi hade detta var 1986-89 men även 1995-1996. Tittar man statistiskt så brukar brukar snökurvan svänga med mycket snö var 7-8 år med en större topp var 15 år. 2012-2015 lär bli snöfattiga vintrar innan vi får ordentligt med snö igen.

    1. Megaforce: Det är mindre än ett år sen vi hade så här mycket snö. Senast vi hade mycket snö i november-december var dock 1995.

  3. plogning???? själv tröttnade jag förra säsongen, köpte mig en stor snöslunga vilket uppskattas av mina 3 närmaste grannar som alla passerat 70. då jag numera tar hela våran lilla gata. men en traktor har åkt förbi, syntes i det lilla som ligger kvar.

Kommentarer inaktiverade.