Plundringen av Ryssland

Del 1 av 11 i serien Rysslandsplundrarna

När Sovjetsystemet föll och det nya Ryssland skapades så såldes och privatiserades det mesta av den gemensamt ägda egendomen som fanns i landet. Denna privatisering utfördes genom metoder som i princip kan kallas stöld. En stor antal tidigare partipolitruker i Ryssland, västliga kapitalister och rena gangsters gjorde under denna utplundring av det ryska folket enorma vinster. Genom rena röveriet skapades enorma förmögenheter.

Privatiseringen gick bland annat till så att alla ryssar fick en slags vouchers för att kunna delta i privatiseringen. Meningen med vouchern var att den skulle kunna bytas mot aktier i företag. Detta förstod dock inte de flesta vanliga människor och genom inflation minskades värdet på dem från nominellt 10 000 rubel till som lägst 5 rubel. Därför kunde skrupellösa affärsmän köpa upp dem för en spottstyver och sedan bli storägare i olika företag.

En del av dessa affärsmän var svenskar, däribland märks gänget kring investmentbanken Brunswick; Gerard De Geer, Martin Andersson, Paul Leander-Engström, Mattias Westman, Ulf Persson, Georg Kjellgren och Pär Mellström. I närheten av dessa återfanns folk som bröderna af Jochnick, familjen Lundin, Hans Rausing, Sven Norfeldt (Dunross), Håkan Castegren (Northern Cross) och Peter Elam Håkansson. Alla dessa blev delvis eller enbart rika på en ren plundringsverksamhet i Ryssland, forna Sovjet eller forna Östeuropa. Ibland kanske av verksamhet som i sin tur profiterat på tidigare utplundring.

Centrala för denna berikning genom utplundring var också de människor som ordnade kontakterna och hjälpte fram plundringsmöjligheterna genom rådgivning och annat. Där märks Anders Åslund som tjänstgjorde som ekonomisk rådgivare åt den ryska regeringen från 1991 till 1994, åt den ukrainska regeringen från 1994 till 1997 och åt Kirgizistans president 1998-2004. En annan person som möjliggjorde det hela var Örjan Berner, Sveriges ambassadör i Moskva 1989-1994. Bägge dessa återfinns idag som rådgivare i East Capital (Peter Elam Håkansson) ett riskkapitalbolag med inriktning på Ryssland och det forna Sovjet. Även Carl Bildt fanns/finns med i dessa kretsar och satt exempelvis i styrelsen för Lundin Oil som skaffade sig stora intressen i Ryssland.

Läs mer: SVD, DN1, 2, 3, 4, Clarté, VA, RT, SVT, SVD, SR, AV, Sydsvenskan,

Andra källor:
Jacob Palmstierna, Jacobs stege, 2008
Bengt Ericson, Den nya överklassen, 2010

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series NavigationGerard De Geer och Brunswick >>
Advertisements

8 Replies to “Plundringen av Ryssland”

 1. Jag tycker du har ett förvirrande aggresivt ordval när du använder ord som ”stöld” och ”plundring”. Du säger själv att ryssarna har sålt sina vouchers. Alltså har de gjort ett fritt val. De valde att sälja den därför att de ansåg pengarna de fick vara mer värda än vouchern de hade. Jag ser inget fel i det.

  Att detta skulle vara ”stöld” eller ”plundring” har jag svårt att förstå eftersom med dessa begrepp menas att man tar något från någon annan emot deras vilja. Stöld t.ex. innebär att man hotar att använda våld mot en annan människa om de inte överlämnar den begärda saken, men stöld kan också vara att man tar något från någon annan utan att de vet om det. I båda dessa fallen har personen inte överlämnat saken av fri vilja. 

  1. I min ögon är det lurendrejeri, stöld och plundring. Folk visste inte vad aktier var, de visste inte vad vad deras vouchers var till för ,de kunde inte bedöma företagens värde, de hade inga pengar. Däremot visst de svenska (och andra länders rådgivare) rådgivarna, experterna, de ryska partibyråkraterna och överklassen detta. De plundrade, lurades, fifflade och stal. Det är min åsikt. Oavsett om de heter Friedman, Deripaska, Elam Håkanson eller nåt annat.

   1. Du har självklart friheten att se saker så som du vill men jag rekommenderar att du försöker hålla dig till de allmäna definitionerna av begreppen när du kommunicerar med andra människor. På det sättet kan du göra dig förståd bland fler människor. En annan postiv effekt av att använda så riktiga och beskrivande begrepp som möjligt är man tydligare kan förstå vad som egentligen hänt.

    När du använder begrepp som ”stöld” och ”plundring” så hävdar du ju att en kriminell handling har begåtts. Men du har ju faktiskt inte beskrivit någon sådan i din artikel utan vad du beskrev är ett frivillig byte mellan människor. Förstår du vad jag menar?

    Du gör även en rätt så kraftig stereotypisering av det ryska folket när du hävdar att de inte förstår vad en aktie är för något. Jag tror mycket väl att det ryska folket är kloka nog att kunna ta sina egna beslut angående detta. Kan det inte vara så enkelt som att de värdesatte pengarna de fick högre än att äga en liten del av ett företag?

    Om jag får vara lite oförskämd så var det kanske så att det ryska folket inte gjorde som du ville så därför behöver du stämpla dem som omyndiga eftersom de inte valde enligt din ideologi. Ideologi har ju tyvärr allt för ofta en förmåga att vara en utgångspunkt för resonerande snarare än ett resultat av resonerande, och mottot på denna bloggen är ju ”Varmt och rättframt från vänsterflanken”.

    1. Kan du inte läsa på om voucherprogrammet. Det är klart dokumenterat att det handlade om rent lurendrejeri. jag har liksom inte hittat på det själv. Inte heller en svensk arbetare hade förstått voucherprogrammet utan blivit lurad. Folk har inte samma kunskaper och inte samma tillgång till information. Det är så ett klassamhälle fungerar. Överklassen har informationsövertag och utnyttjar det.

Kommentarer inaktiverade.