Det farliga Kind och Ydre, eller ska vi säga Småland och Östergötland

En rad händelser under en lång rad av år har har visat på hur farligt det är i gränstrakterna av Småland och Östergötland. Det finns stor anledning att fundera på varför fanatism, våld och myndighetshat tycks ha fått så stor påverkan och inflytande i detta skogsbevuxna och glesbefolkade område under de senaste tio-femton åren. I området har begåtts ett ovanligt stort antal bankrån och andra våldshandlingar, däribland de ökända polismorden i Malexander, utförda att ett antal politisk fanatiska fanatiska våldsmän på högerkanten. Som dessutom begått en rad bankrån och bankrånsförsök i området. Minst en av de inblandade var också från området, dvs Småland i det fallet.

I Åtvidaberg som också ligger i dessa trakter etablerade sig tidigt också ett kriminellt mc-gäng. Ett så kallat 1-procentgäng med internationella kontakter och kopplingar. Som förväntat innebar detta mer våld i området. Bombattentat och andra våldshandlingar följde på varandra. Slutresultatet av detta var att en annan, större, internationell våldsorganisation etablerade sig stadigt i Östergötland. Eksjö som också ligger i det aktuella gränslandet är enligt aktuell statistik en av Sverige farligaste orter och nu har området (Tranås) dessutom producerat en terrorist som bombat i Stockholm.

Det är inte nog med detta. På 1990-talet var orter i Östergötland synonymt med våld av Ku-klux-klantyp med nedbrända flyktingförläggningar och våld mot minoriteter.

Frågan är hur denna anhopning av våld, våldsamma personer och våldsdåd i det aktuella området (gränslandet Östergötland/Småland) kan förklaras. Måhända är det en stark fundamentalistisk religion (exemplifierad genom de vidriga övergreppen mot en ung flicka i Vetlanda) parat med en efterbliven patriarkal struktur i de isolerade samhällena och byarna i området. En ökande arbetslöshet och fattigdom på grund av nedlagda industrier och försvunna jobb kan kanske också spela roll.

Klart emellertid  att vi måste vara vaksamma på alla människor som kommer från området. Där finns uppenbarligen en fundamentalistisk patriarkal kultur som lätt slår över i våld. Frågan är om vi ska tillåta dessa människor att få komma till andra delar av Sverige överhuvudtaget. Kanske borde vi bygga en mur enligt känd förebild.

Intressant?
Bloggat: Jönsson, Badlands, Röda berget, Röda Lidköping, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

OBS! Detta är satir som försöker visa på hur fördomar kan skapas och hur lätt generaliseringar blir fel. DS.

Advertisements

9 Replies to “Det farliga Kind och Ydre, eller ska vi säga Småland och Östergötland”

 1. Bra exempel på demonisering av icke-problem!
  Du kunde inte valt ett bättre område i Sverige för denna satir.
  De få som känner till området och läser detta men missar ”OBS!..” går i taket för det är endast utomsocknes som kommer dit och bråkar i bland för det varken finns eller behövs några poliser där i vanliga fall.

  Men det heter INTE Kind…
  Kommunens namn är Kinda!

  1. Anton: Häradet heter också så idag. Men det ursprungliga namnet på häradet och forna landet var Kind. Det omfattade då också alla andra härad i Östergötland med efterleden -Kind (Bankekind osv).

   Utsocknes! Ja du vet hur det är, när det är bråk i svenska demonstrationer skyller man p tyskar och danska, när det är bråk i Tyskland skyller man på svenskar. I Portugal skyller man på spanjorer osv. Outlaws MC var inet diekt utsocknes, men Topside var det förstås. Osv. Tänk hur lätt vi gör samma fel när det handlar om händelser i andra länder. Tänk så stor skillnad det är på Linköping och Kisa. Stockholm och Boxholm. Så är det i andra länder också.

 2. Utan att påstå att min uppfattning grundar sig på några som helst vetenskapliga rön men skulle en avgörande anledning till att det ser ut som det gör att de aktuella har haft och fortfarande har ett stort inslag av centerpartister i valmanskåren och därmed politiken.

  1. Anton: Jag vet det. Men jag vet också att ursprungsnamnet på Kinda härad i Östergötland var Kind. (Källa: Svenska ortnamn). Kind är också namnet som motsvarar Ydre, Tjust, Möre, Handbörd, Värend, Finnveden och andra så kallade småland.

 3. Bra poänger där Anders!

  Tycker också de som i mångt och mycket äger definitionerna (polisen och media) visar på en högst intressant faktor. Personen som nu är anhållen för det ymniga skjutandet i södra Sverige omnämns som ”ensam galning”. Stollen i Stockholm igår är däremot ”terrorist”.

  Är det enbart dåd som görs med religiösa förtecken som kan klassas som ”terrorism”. Och då givetvis främst Islamism.

  Oklahomabombaren nämns inte allt för ofta i USA i termer som ”terrorist”. Inte heller tokdårarna som skjuter abortläkare på löpande band. Trots att de senare i allra högsta grad är religiösa fundamentalister.

  Nåväl, vi får väl se var detta slutar. Utan att sätta på foliehatten så kan man ju från Regeringskansliet knappast klaga på timingen…

 4. Det kanske också är intressant att veta att Teimour inte bott i Tranås på ungefär 9 år. Men självklart är det ändå Tranås som har producerat en självmordsbombare…hmmm?

  1. Josie: Har du verkligen läst hela inlägget?

   Men det är precis så vi lätt resonerar när det gäller folk vars föräldrar kom från Mellanöstern för länge sen.

Kommentarer inaktiverade.