Vi ska inte bli rädda och vi ska inte bli förbannade heller

De verbala terroristerna på Svenska Dagbladets ledarsida tar det inte så lugnt som de flesta tycker att vi ska göra efter det troliga terroristbrottet. Nej, på SVD:s ledarsida uppmanar man folk att bli förbannade. Det är en indirekt uppmaning till våld och vrede som i så fall kommer att riktas mot muslimska invandrare. Det är helt klar att dådet i Stockholm ser ut att vara ett terroristbrott och att hotmejlet troligen hörde ihop med explosionerna. Men samtidigt framstår ju mannen som lite knäpp.

Svenska Dagbladet gick inte ut och uppmanade folk till att visa vrede, till att bli förbannade, när OS-bombaren hotade myndigheter och allmänhet. Inte heller när Lars Tingström gjorde det. Man uppmanade inte oss att bli förbannade när  en serieskytt sköt invandrare efter invandrar i Malmö eller när John Ausonius gjorde samma sak på 1990-talet. Men nu vill SVD att vi ska bli förbannade helt plötsligt. För att det denna gång råkar vara en muslim från Tranås som troligen begått ett brott. I alla fall verkar han ha sprängt sig själv i luften.

SVD uppmanar i praktiken till våld mot muslimer och invandrare genom att skriva den typen av oansvariga ledare som PJ Anders Linder skrivit. Det hjälper faktiskt inte upp saken att han föröker förmildra sin oförsonliga attityd i slutet av den. En ledare av den typen splittrar och skadar.

Majoriteten av terroristbrott i Europa begås av baskiska och korsikanska separatister, nationalister. Därefter följer vänsterextremister (främst i Grekland) och nåt enstaka fall per år begås av fundamentalistiska muslimer. Så det finns faktiskt ingen anledning att vara oroad över vad en förvirrad muslimsk man från Tranås hittat på. Ingen anledning att vara förbannad heller. Han är nämligen död och det lönar sig förga att vara arg på en död människa.

Intressant?
Bloggat: Annarkia,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, GP1, 2, 3, 4, HD1, 2, DN1, 23,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders Bergström

  Helt rätt Anders, men ändå fel.
  För jag tänker inte dämpa min ilska bara för att SvD’s ledare känner likadant (just i det här fallet).
  Jag avskyr från mitt innersta innersta muslimska, kristna, nationalistiska, rasistiska, ”you name it” fundamentalister.
  Jag är så jävla trött på människor som med sin religion eller ideologi rättfärdigar sina vansinneshandlingar.
  Alla får tro på vad de vill. Men de får inte tro att deras religion eller politik är mera värd än min. Eller din. Eller min mammas eller Palestinska barn i Gaza’s.

  • Anders_S

   Anders Bergström: På just det sättet har du förstås rätt.

 • Karin

  Väl talat!

 • Robert

  Det är väl ändå märkligt att folk inte genomskådar detta försök till att med ett dåligt skämt genomdriva en svensk variant av andra länders terroristlagstiftning som bara har till syfte att inskränka människors medfödda frihet och begränsa yttrandefrihet och fri rörlighet. Sorgligt och tankvärt.

 • Kent Eriksson

  Du skriver vänsterextremister som det största hotet efter korsikaner och basker! Jag vill påminna dig om att inga ”vänsterextremister” i Sverige har dödat eller skadat någon allvarligt under sista årtieondena i alla fall. Högerextremister har däremot ett ganska stort antal döda på sina samveten, för att inte nämna alla skadade/misshandlade! Björn Södergren och Lars Rhon (har jag för mig är några namn som dyker upp i minnet. Under -90-talet dödades en person/år i genomsnitt (minst) av högerextremistiskt våld. Både muslimer och ”vänsterextremister” har här mycket att uppfylla för att jämföras med dem……

  • Anders_S

   Kent E. mennu handlad det stycket om Europa och specifikt Grekland. Vilket det också står. I Sverige har vi från vänstern inte dödat någon sen Amalthea. John Hron ska det vara, men annars har du helt rätt.

 • Cheng

  Har du för vana att bara läsa första raden på SvD-ledare och sedan göra med snedvridna tolkningen du mäktar med?

  Visa på vart i texten Linder uppmanar till våld mot muslimer och invandrare.

  • Anders_S

   Cheng: Ingenstans gör han det direkt och det påstår jag inte heller. Om du hade läst hela mitt inlägg hade du sett att jag läst hela ledaren. Utan vad jag säger är att han indirekt uppmanar till det genom att skriva på det sätt han gör. Det är det som är oansvarigt.

 • Gabriella

  Lite terroriststatistik från Bengtssons frestelser:
  http://bengtssonsfrestelser.blogspot.com/2010/12/lite-statistik-fran-europol.html

 • Hans Norebrink

  Jag noterar nöjd att många vettiga muslimska representanter tar kraftfullt avstånd från islamistterroristen. Dådet har inget med islam att göra, missgynnar muslimer, gynnar islamofobi, kan skada muslimer som går på stan, är obegripligt.

  Enligt signaturen Hampus har de demokratiska muslimerna ingen anledning att ta behöva ta avstånd från extremislam. De vettiga muslimerna själva gör tydligen en annan bedömning, samma som min.

 • Vi ska givetvis också bli förbannade (om vi inte redan är det) på att svenska staten deltar i USAs aggressiva politik i Afghanistan och därmed drar på oss eld helt i onödan.

  Samt på den ekonomiska politik som EU bedriver, med samtliga europeiska regeringars samtycke, som gör folk arbetslösa och därmed ökar på folks frustration, bitterhet och destruktivitet.

 • Tja du, ”signaturen Hans”. Muslimer har i gemen inget större ansvar för att ta avstånd än någon annan. Däremot är det självklart bra att man gör det i sådana här situationer. Och det gör man hela tiden även om vissa ”signaturer” låtsas som om det inte görs.

  Intressant dock är att minnas att när Ingemar Reepalu önskade samma sak av judar i Sverige i samband med Israels attacker mot Gaza så blev han stämplad som antisemit och kallas fortfarande för det regelbundet på svenska ledarsidor.

 • Hans Norebrink

  Då kan vi enas om att det är bra att vettiga muslimer tar avstånd från fundamentalister. Liksom vettiga socialister tar avstånd från det så kallade socialistiska Nordkorea. Typ.

  Bra att båda tar avstånd från att man missbrukar deras ideologi och får okunniga människor att dra alla muslimer/socialister över en kam.

  Samma gäller judar, kristna etcetetera. Det är bra om de tar avstånd från vad som sker i deras tros namn.

 • Visst är det ett problem med alla dessa identiteter som utgår från ideologier istället för från social position? De skapar helt sjuka allianser som inte är några allianser, och tvingar ihop en med folk som man aldrig i livet skulle vilja umgås med. Alternativt tvingar en att springa runt som en skållad råtta och ta avstånd från allt möjligt mellan himmel och jord som man inte har det ringaste att göra med.

  Jag är glad att jag slipper. Åtminstone till den dag Miljöförbundet Jordens Vänner eller Gemensam Välfärd skulle företa sig något klandervärt. Men då kan jag ju gå ur.

  • Anders_S

   Jan W: Vi trotskister behöver inte heller ta avstånd från nåt. Vi har ett totalt rent och skuldfritt förflutet. Det är lätt att ha det när man aldrig haft nån makt eller inflytande. Vilket ju gäller för MJV också. Fast shit, nu glömde jag Kronstadt och Sri Lanka. Och det finns säkert nån hund begraven i MJV nånstans också.

   Och marxistiska ideologier utgår ju från klass, arbetarklass. Fast ändå inte? Vad utgår gröna ideologier ifrån? Och vad är basen för MJV:s speciella ideologi? Vilka eller vem formulerade den?

 • Gröna ideologier finns det massor av. MJV, och Friends of the Earth generellt, ligger nog närmast det som brukar kallas för ”miljörättvisa”. Den motsatta polen inom miljörörelsen brukar kallas ”djupekologi”.

  Jag tror inte att någon speciell person har utformat det, det har nog hagglats fram på en massa miljöläger runtom i världen, under stark påverkan av småbondeorganisationer som Via Campesina.

  Men eftersom det är så ytterligt vagt, och mest består av en sorts erfarenhetsstyrd inre kompass, finns det ingen ortodoxi att förskriva sig till eller ta avstånd från. Vilket känns skönt.

  Och framför allt skapas det inte mycket till identitet av det.

  Visst finns det hundar begravda, dock. Historiskt sett har det funnits alldeles för stark tilltro till experter. Långt ifrån vad som är brukligt i andra organisationer, visserligen, men ändå.

 • PS. Jag glömde tillägga att eftersom det inte skapas särskilt mycket identitet via ”grön ideologi” är vi helt fria att ta identitet av den sociala gruppering vi hör till. Dvs klass. Om vi så önskar. Personligen känner jag mig mest hemma i nån sorts lägre medelklass med ett oändligt antal generationer av norrländska småbönder bakåt.

 • Pingback: Den svenska terrorismen | Min luktar oxo fisk!()

 • Pingback: Islamhetsen - SVD i spetsen | Svensson()

 • Pingback: Ett år av flygstörningar, tågstörningar och ..... | Svensson()

 • Pingback: Terrorhot i Nybro | Svensson()