De verkligt ansvariga för bombdådet i Stockholm

Självklart bär mannen som sprängde sig själv i luften ansvar för det han hade planerat. Självklart bär muslimska fundamentalistiska ideologier och ideologer ansvar för explosionerna i Stockholm och det som den ensamme mannen hade tänkt sig.

Men ansvariga är också de som dragit in Sverige i ett krig. Ett krig på andra sidan jordklotet som orsakar död och förintelse för många människor. Kriget i Afghanistan. De politiker och makthavare som beslutat ha svenska trupper i Afghanistan bär också ansvar för det planerade terrordådet i Stockholm. De bär inte bara ansvar för att de beslutat om att Sverige ska delta i krig utan också på ytterligare ett sätt.

Den politik som först i Sverige sedan mitten på 1980-talet skapar oroliga och desperata människor på alla möjliga sätt. Stor arbetslöshet och extremt dålig behandling av sjuka leder till problem. En del blir kriminella, en del blir deprimerade, en del blir fundamentalister, en del begår självmord och åter andra får för sig att de ska lida martyrdöden. Politikerna och makthavarna i Sverige är på detta sätt dubbelt ansvariga för tragedin i Stockholm. Tragedin som kunde varit en jättetragedi.

Ansvariga är förstås de som startat kriget mot terrorn (läs USA och George Bush, Storbritannien och Tony Blair osv), de som utför terrordåd i andra mer drabbade delar av världen och de som invaderat Afghanistan.

Intressant?
Bloggat: Alliansfritt, Röda Malmö, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements