Ulf Persson – Mint Capital

Del 7 av 11 i serien Rysslandsplundrarna

I investmentbanken Brunswick som ju hade som affärsidé att plundra  vanliga ryssar på deras delar i de företag som skulle privatiseras efter Sovjets fall var Gerard De Geer huvudägare. Runt sig samlade han en grupp med yngre män som alla hade gått på militärens tolkskola där de lärt sig ryska. En av dessa var Ulf Persson. Innan han blev engagerad i Brunswick var han chef för Axel Johnson-koncernens verksamhet i Ryssland. Han slutade där 1995.

Ulf Persson driver idag det ryska riskkapitalbolaget (private equity) Mint Capital tillsammans med en person vid namn Fredrik Ekman, tidigare chef för Oriflame (bröderna Jochnicks företag) i Ryssland. Han var ansvarig för starten av Jochnicks östeuropeiska riskkapitalbolag Oresa Ventures. Mint Capital grundades av dessa två år 2000 efter att Ulf Persson lämnat Brunswick.

Bolag som Mint Capital ägare andelar i idag inkluderar transport- och lagerföretaget Tablogix, Capital Collection Agency, UCMS Group (outsourcingföretag med 2 500 anställda) godistillverkaren Fruzhe, skönhetsföretaget Mone, A-dept (rörtillverkare), Verysell (IT), Maratex (klädgrossist), Elecsnet, ABBYY (programvaruföretag), Gameland, 2V Studios och Parallell Graphics. Bland bolagets rådgivare finns Jonas af Jochnick och i investeringskommittén bland annat Jakob af Forselles från Ahlström Capital.

Läs mer: Quinyx, Quintura, Euromoney,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Pär Mellström – Pivot Capital ManagementHåkan Castegren – Northern Cross >>
Advertisements