Faktum är att Säpo-rapporten om ”våldsbejakande islamism” är dynga

Nu har jag läst Säpos rapport om våldsbejakande islamism och ärligt sagt så är det något som genast borde förpassas till papperskorgen. Maken till innehålls- och substanslös rapport har jag sällan läst. 126 sidor om nånting som kunde uttrycks på 10. Majoriteten av rapporten är en upprepning av svepande generella omdömen, om och om igen. Men det finns i stort sett inga hårdfakta som backar upp Säpos påståenden. Rapporten är faktiskt skit, ren dynga och inte värd pappret den är tryckt på.

Visserligen är Säpos slutsatser i stort sett samma som mina, det här är ett litet problem. Som inte ens ökar. Men man tycker ju att en organisation med de resurser som Säpo har i jämförelse med min egen person borde kunna presentera lite mer kött på benen. Studerar man rapporten noga så kanske (kanske, rapporten är helt värdelös när det gäller hårdfakta) det handlar om 10-20 personer som kanske, eventuellt skulle kunna vara våldsbenägna. Dessutom är det så att de främst kan tänka sig att använda sig av våld i andra länder. Exempelvis genom att strida med den helknasiga befrielserörelsen al-Shabaab i Somalia.

När Säpo pratar om våldsbejakande islamism så menar man också folk som ger ekonomiskt bistånd (om man är muslim, kristna svennar som gör detsamma räknas inte) till just befrielserörelser i andra länder. Eller till organisationer som de facto egentligen är den valda regeringen (det finns vissa demokratiska problem på grund av händelser som skett efter valet) som Hamas. Varken Hamas eller al-Shabaab ägnar sig åt våld utanför sitt eget land så de är knappast att betrakta som terroristorganisationer. Så vitt jag kan förstå är majoriteten av de som Säpo håller ögonen på kopplade till denna typ av organisationer.

Rapporten är trams och dumheter. Det finns helt enkelt inte nåt som helst problem med extrem fundamentalistisk islam i Sverige. Säpo verkar faktiskt enbart svamla och hitta på. Inget av egentlig substans kan hittas i rapporten. Det är svepande formulering och generella påståenden och resonemang som inte bevisar nåt. Måhända är den sansad, men icke desto mindre skräp. Substanslös dynga. Rapporten verkar enbart vara skriven för att försöka tillfredsställa islamofoberna som beställt den.

Intressant?
Borgarmedia: HP1, 2, 3, 4, 5, SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, EX1, 2, 3, AB1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Nadia

  Önskar att du fick sitta i Aktuellt och säga allt detta på bästa sändningstid!

 • Ja, konstaterade att de med ”våldsamma islamister” menade personer som valt en annan sida än Sverige i olika krig i världen. Som t.ex för att slänga ut ockupationsarméer (eller deras marionettregimer) i Somalia, Pakistan, Afghanistan eller Irak.

  Sådana problem har vi med folk från alla konflikter i världen, men de döps inte till ”våldsamma ” då. Inte heller med de ”våldsamma svenskar” som väljer att åka ned för att ockupera t.ex Afghanistan eller slåss i amerikanska armén.

 • micke

  Jag tror att fundamentalismen är ett svar på den demokratisering som pågår i världen. Med demokratisering menar jag mycket mer än bara hålla val. Vad är det som främst främjar demokratisering? Jo, jämlikhet och utbildning för kvinnor. Vad måste förändras för att man måste komma dit? Jo, den traditionella familjen och alla klansamhällen. Inte så konstigt att många känner sig hotade. på samma sätt känner sig kristna fundamentalister i USA sig hotade av sekulariseringen i samhället.

 • Charles

  Kan det vara så att SÄPO med tiden blivit helt politiserat och därför producerar menlösa och – som man själv uppfattar det – politiskt korrekta analyser?

  Vilka krav ställs på SÄPO? Hur är det ens möjligt att de tillåts producera dynga utan att någon ”beställare” skickar tillbaka materialet med stämpeln: Gör om!

  • Anders_S

   Man har levererat rapporten som en direkt beställning från regeringen där regeringen har sagt vad man vill ha genom ett antal riktlinjer som formulerades. Rapportens innehåll var alltså i praktiken förutbestämt. Säpo var tvungen att hitta ”våldsbejakande islamister” för det hade regeringen bestämt.

   http://www.zaramis.nu/blog/2010/03/17/sabuni-har-beordrat-asiktsregistrering/

 • MJE

  Charles: SÄPOs rapporter har länge varit politiserade. Jag kommer ihåg några av rapporterna om hot mot rikets säkerhet, vid slutet av 1990-talet, där slutsatserna gick helt emot den statistik de själva presenterade. Det var helt uppenbart att slutsatserna hade kommit först i processen, när de sedan inte fick fram den statistik som stödde slutsatserna, så sket man i att ens försöka få ihop det hela, slutsatserna fick så kvar ändå.

 • Bäst av allt är väl att under förra året begicks bara ett enda islamistiskt terrordåd i hela EU, enligt denna rapport: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/TE-SAT%202010.pdf

  Totalt begicks 294 terrordåd under samma period.

  • Anders_S

   Emil: Jag har skrivit om den rapporten i tidigare inlägg.

 • Pingback: Troll med paranoia mitt i julstöket. | Annarkia()

 • Pingback: Fria fantasier och påhitt i SVD | Svensson()

 • Pingback: Lördagsläsning v 50 « Jöran Fagerlund()

 • Pingback: Förbud, förbud, kontroll, kontroll | Svensson()

 • Pingback: Varför har DN en islamofobisk debattartikel av Åkesson? | Svensson()

 • Pingback: Sveriges obefintliga problem med våldsbenägna extremister | Svensson()

 • Pingback: Våldsam politisk extremism - finns det? | Svensson()