Naiva vänstermänniskor och Assange – vad underrättelsetjänster kan göra

Del 21 av 33 i serien Assangeaffären

Assangeaffären

I samband med diskussionen om Julian Assange, de misstänkta våldtäkterna och eventuell inblandning från US-amerikansk underrättelsetjänst framstår många svenska vänsterdebattörer som extremt naiva och okunniga. Alla tankar på att US-amerikanska säkerhetstjänster skulle kunna tänkas ha varit inblandade avvisas kategoriskt och som ”konspirationsteorier”. Ordet konspirationsteorier använder man istället för att rakt ut kalla nån för dum i huvet och för att misskreditera i övrigt helt normala debattörer. Det är ett slags kodord som betyder att den som presenterar sådana idiotiska saker inte ska tas på allvar.

Men det är inte speciellt konstigt att man kan misstänka att US-amerikansk underrättelsetjänst (det finns en hel uppsjö av dem, störst är DIA, mer kända är CIA och Secret Service) har agerat i ärendet. Vi vet från avslöjanden att US-amerikanska agenter agerar i Sverige och på svensk territorium. Man har kontaktnät, informatörer och angivare. Och vi vet att det finns ett ”formaliserat” och långtgående informellt samarbete mellan US-amerikanska underrättelsetjänster och svenska.

Vad som också är känt (Hans Abrahamsson, En delad värld) är att den svenska militära underrättelsetjänsten MUST är den som har de bättre internationella förbindelserna. MUST har alltså kontakter med Secret Service, DIA och CIA, Säpo har med FBI. Vidare är det känt att MUST har agenter, informatörer och angivare utplacerade på många olika håll, bland annat inom polisen (Abrahamsson igen) och på höga positioner inom sjöfarten (IB-affären avslöjade detta) och förstås på Sveriges ambassader (svenska militärattachéer arbetar för MUST).

Vi vet att det under EU-toppmötet i Göteborg 2001 fanns omkring 700 US-amerikanska agenter av olika slag i Göteborg (flera utredningar och rapporter om Göteborg 2001 tar upp detta). Däribland eller eventuellt kompletterade med tungt beväpnad trupp som uppehöll sig ute på Säve gamla flygflottiljsområde (denna uppgift har jag genom flera civila ögonvittnen samt från demokratiskt sinnade poliskällor).

Att US-amerikanska agenter därmed skulle kunna var i stånd att agera i ärendet Julian Assange inom Sverige tycker jag verkar ganska uppenbart. Däremot kan vi inte vet om de gjort det eller inte. Och det lär vi aldrig får reda på. Men det är fullt möjligt och knappast nån konspirationsteori. Man kan dessutom ha agerat på ett sådant sätt att kvinnorna som anmält Julian Assange inte har någon som helst kunskap om att de finns eller har gjort något alls i ärendet. Att US-amerikansk agenter kan ha agerat i ärendet är alltså inte oförenligt med att Julian Assange skulle kunna vara skyldig till våldtäkt.

Vi ska också ha klart för oss att underrättelsetjänster kan gör helt bisarra saker. Sålunda bombhotade en svensk IB-agent flygplan på 1970-talet. Med IB:s godkännande och allt. IB som idag heter KSI och är en del av MUST är ändå bara en svensk underrättelstjänst. US-amerikanska underrättelsetjänster och deras samarbetspartners har organiserat statskupper, vapen- och narkotikasmuggling, mord, sexfällor och mycket annat. Att tro att de inte skulle kunna ha agerat i samband med våldtäktsanmälningarna mot Julian Assange är mer än lovligt naivt. Jag trodde faktiskt inte så naiva människor fanns inom den svenska vänstern.

Läs också: Michael Moore, NYT,

Intressant?
Media: AV, SVD, DN, EX, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Det handlar om grundläggande rättsäkerhet – Assange och våldtäkterEn misskött våldtäktsutredning – Assangeaffären >>
Advertisements

19 Replies to “Naiva vänstermänniskor och Assange – vad underrättelsetjänster kan göra”

 1. Blir inte det minsta förvånad om våldtäktsanklagelserna är fabricerade, det finns otvivelaktigt ett stort intresse från fr.a. amerikansk sida att göra det och därmed god anledning att misstänka att så är fallet, men som sagt vi vet ju inget konkret i frågan.
  Vad vi vet är dock att alla avslöjanden Wikileaks har gjort inte har kunnat tillbakavisas som lögn och jag hävdar fortfarande att Wikileaks är det bästa som hänt yttrandefriheten på massor av år.
  Det förändras inte även om Assange skulle visa sig vara skyldig.

  1. Freddy: DN bryr sig i alla fall aldrig om vad jag skriver. Med SVD och GP är det en annan sak. Där händer att man kommenterar mig hos sig eller kommenterar på min blogg.

 2. http://www.reuters.com/article/idUSTRE6B669H20101207

  Här finns en sammanställning av den s.k. våldtäkten.
  Märkligt att kvinnorna tycks ha umgåtts på vänskaplig fot med Assange flera dagar efter övergreppen. Man kan spekulera om det egentligen rörde sig om svartsjuka och hämnd.
  När kvinnorna gått till polisen blev det sannolikt fart på både amerikanska och svenska underrättelsetjänster. Samt regering, UD och rättsväsende. En sånt fantastisk gratischans att sätta dit Wikileaks ledare genom smutskastning och straff. Och i förlängningen en utlämning till USA. Samtidigt kunde Sverige slippa en besvärlig invandrare genom att vägra uppehållstillstånd. Motiveringen är hemlig. Det svenska rättsväsendets agerande hånas med all rätt över hela världen, och feminismen har fått sig en backlash det kommer att ta tid att hämta sig från.

 3. Brittiske ambassadören Craig Murray i Uzbekistan råkade ju ut för massor av anklagelser som alla visade sig vara falska när han avslöjade hur tortyr förekom i Uzbekistan som Brittiska regeringen samarbetade med i detta krig mot terror. Där var det Brittiska regeringen som agerade mot honom för att smutskasta och knäcka.

  1. Nadia: Källa till uppgifterna om Uzbekistan. Ange den, annars är det bara hörsägen och inte värt nåt.

 4. Delar till fullo Anders resonomang om konspirationsteorier jag saknar dessutom helt tilltro till våldtäktsanklagelserna, att Claes Borgström lånat ut sig som hantlangare i detta ärende är djupt bedrövligt. Har tidigare uppfattat honom som en rejäl person men i det fallet har man nu fått anledning att ändra uppfattning.

  Assange gör nog väldigt klokt i att hålla sig borta från Sverige vårt såkallade rättsväsende springer säkerligen USA:s ärenden det är nog höjt över alla tvivel att Sverige per omgående skulle sätta honom på ett plan till USA sedan skulle vi få se en grötmyndig Carl Bildt stå i media och sladdra om saken. Frihet för Assange.

  1. Carlinge: För mig är det så att jag anser att våldtäktsanmälningar alltid ska tas på allvar och utredas noga. Jag är alltså inte speciellt tveksam till att det mycket väl kan föreligga sexuella övergrepp från Assanges sida. Men om han kan visas vara skyldig till brott är ett ärende för domstolen. Vi ska alltså varken fira eller fälla, men rättssäkerheten kräver att han betraktas som oskyldig till brott så länge han inte är dömd.

 5. Det blir snabbt sunkigt när man börjar resonera kring Assanges oskuld med hänvisning till hur kvinnorna betett sig i olika sammanhang. Vi har ju ingen aning om vilka tankar om skuldkänslor osv. som uppstått hos de eventuella offren som kan rubba omdöme och beslutsamhet. Var gränsen går för våldtäckt är ju en oklar fråga i allmänhet och för den som är offer i synnehet! Detta tycker jag Anders S lyckas hålla isär från sakfrågan men kannstöpare verkar annars förekomma i parti och minut i den här frågan…

 6. En USA-konspiration ser jag som den trovärdigaste förklaringen till det inträffade. Speciellt om Assange ”sovit runt” i allmänhet. Självklart kollar man upp svaga punkter, vilket ofta är sex. Han verkar ha dåligt omdöme på sexfronten, vilket gör det desto troligare att man satt in stöten för att deskreditera honom där.

 7. Hans, håller med dig om att det är det troligaste. Å andra sidan så har han ju, som du säger det, dåligt omdöme. Så just nu ligger vi en vänta och se period. Och då är en person alltid att betrakta som oskyldig.

  Eftersom världens största supermakt lägger sina resurser på att förtala honom känns det inte helt fel att då lägga resurser på att ge honom en rättvis rättegång. Ingen seriös människa kan motsätta sig det.

 8. Jo, att ha sex med 2 tidigare okända kvinnor i annat land och inom kort tid tyder ju inte på nåt större säkerhetsmedvetande. Varför detta om han nu var så medveten om ”honeytraps” ?

Kommentarer inaktiverade.