Massgripande vid klimattoppmötet i Köpenhamn var olagligt

En domstol i Danmark har konstaterat att massgripandena i samband med klimattoppmötet för ett år sen var olagliga.  1 900 personer greps, men det är bara 250 som får skadestånd då det endast är 250 personer som stämt den danska staten. Men domstolens beslut innebär att i stort sett samtliga gripandena var olagliga. Alla massgripanden och förebyggande gripanden var enligt domen olagliga och förmodligen även en del andra.

Polisen kritiseras av domstolen även för att man lät människor sitt i timmar på den iskalla asfalten. Dessutom kritiseras ett polisbefäl hårt av journalister och politiker då han på en inspelning säger att poliserna ska använda batonger mot både demonstranter och journalister. Polisbefälet vill enligt inspelningen se rödglödande batonger.

Den danska polisen ska överklaga domen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements