Tågupproret – vi kräver fungerande tåg

Rätt skött kan tåg vara ett snabbt, miljövänligt och bekvämt färdmedel. Men vårt tågsystem underhålls och utvecklas inte som det borde. Nu har vi fått nog av förseningar, dåligt vinterunderhåll, stängda stationer och en avreglering som gör att aktörerna skyller på varandra. Vi accepterar inte att regeringen snålar på investeringar och underhåll, höjer banavgifterna och att tåglinjer hotas av nedläggning.

För att hela Sverige skall fungera och för miljöns skull kräver vi:

-Öka stödet så att Trafikverket kan klara järnvägsunderhållet året runt. Minst 8 miljarder kr per år behövs enligt verkets egna beräkningar.

-Öka järnvägsinvesteringarna kraftigt. Det behövs både nya snabba banor och ökad kapacitet på spåren i hela Sverige. Inga linjer ska läggas ner.

-Stoppa avregleringen som splittrar ansvaret och försvårar resandet. Samla ansvaret för underhåll, utbyggnad, stationer och verkstäder hos Trafikverket. Avskaffa vinstkravet och ge SJ ett tydligt samhällsuppdrag, nämligen ökat tågresande i hela Sverige.

Skriv på namninsamling.
Läs mer på Tågupproret.
Facebook

Initiativtagare: Järnvägsfrämjandet , Miljöförbundet Jordens Vänner SEKO Södra, SEKO Mellannorrland

Läs också:

Intressant?
Mer: Röda Malmö, MJV, Motkraft, Röda Göinge, Internationalen,
I media: VK, Corren,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders Åberg

  Tågen går som på utan räls, trottoarerna är svallis, ungarna lär sig snart igenting i skolorna, åldringsvården saknar pengar och posten kommer klockan 4, .
  Visst är det härligt att betala lite i skatt och folket jublar åt dom privata lösningarna.
  Det måste vara därför alla stöder moderaterna…för att allt funkar så bra…eller är det för att alla partier har samma politik så ingen ser någon skillnad.
  Svårt det där.

 • Pingback: Lördagsläsning v 50 « Jöran Fagerlund()

 • Pingback: Stöd Tågupproret | Svensson()

 • Pingback: Tågeländet fortsätter | Svensson()