Vänsterpartiet lika ryggradslöst som sossarna

Lars Ohly svingar idag hårt mot socialdemokraterna och menar att de är ett parti utan ryggrad och självförtroende. De blickar ängsligt åt häger och anpassar sig däråt. Enligt Ohly är socialdemokraterna och miljöpartiet partier utan egen politik som enbart anpassar sig till alliansens agenda.

Problemet för Ohly är nog att hans eget parti kan beskrivas på samma sätt. När de lämnades utanför samarbetet mellan miljöpartiet och socialdemokraterna ville vänsterpartiet nödvändigtvis vara med. En högervridning av partiets ståndpunkter blev konsekvensen. Makt blev viktigare än politik.

Alltså så stod vi där i valet med två olika grupperingar med i grunden samma politik. Då valde folk det borgerliga alternativ som gav dem mer i plånboken på kort sikt. Och så fortsätter det i opinionsundersökning efter opinionsundersökning. Socialdemokraterna backar, de går åt höger och backar ändå mer.

Vänsterpartiet går ju inte heller så bra i opinionen, presenterar ingen politik utan istället bisarra utspel om hur dåliga de andra är och backar de också. Endast miljöpartiet, partiet för ”grön kapitalism”, går framåt av de tre partier som borde varit nån slags vänsteralternativ i det senaste valet men inte var det. Ganska säkert som en konsekvens av att de på grund av sin miljöprofil uppfattas mer radikala, mer åt vänster, än vad de egentligen är.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Ja det ska bli intressant att se hur små de måste bli innan de inser att det inte går att släppa fram idioter som Damberg, Nordström och själva juvelen i dår-kronan, Batljan. 18%? 12%? Det återstår att se.

 • Benny

  Den där kommentaren att borgarnas politik ger mer i plånboken på kort sikt, hur tänkte du då?

  • Anders_S

   Benny: De som arbetar i Sverige (vilket är de flesta) har fått mer i plånboken genom skattesänkningar. Det gäller även låginkomsttagare.

   Att man förlorar i det långa loppet är inte så lätt att då tänka på.

 • konrad gunnarsson

  Inte att undra på när man betänker Vänsterpartiet Kommunisternas
  historia, partiprogram och politiska praktik. Skall bli intressant i 2014 om det finns kvar någon ”Kamrat 4 %”eller om alla då strömmar till (S) för att rädda det som räddas kan!

  Mvh
  Konrad Gunnarsson

 • Pingback: SIFO DEC: S tappar M ökar SD etablerad | Henry Rouhivuori()

 • Pingback: (S)er inte skogen för alla träden | Ensson()

 • Kenta

  Det är åt helvete med hela vänstern. Nu passar det Ohly, som kröp för sosseborgarna och grönmupparna i valet, att kritisera. Varför sa han inget i valrörelsen när det gällde nåt? Nu är det så jävla dax…nä Ohly måste för fan avgå så fort det bara går annars kommer vänstern att vara stendöd och borgarsvinen kommer att dominera ännu mer.

 • Mp har aldrig hävdat att de är ett vänsterparti. Inte heller att de är ett högerparti. Däremot ÄR vi radikala. Vi står för en vision om ett totalt annorlunda samhälle, vi står för solidariteter som definitivt kan anses vara vänstervridna. Att beskylla Mp för att vara ett borgar- eller högerparti är löjligt och direkt absurt. Läs på om var partiet egentligen står så ser du nog att du är ute och cyklar lite grann i din analys. Jag undrar också vad du menar med ”grön kapitalism”. Återigen så tror att lite läsning om grön ekonomi vore att rekommendera…

  • Anders_S

   Razmatazuz: Vi har olika uppfattning om Mp. Jag anser att det är ett borgerligt parti (försvarar kapitalismen och låtsas att man är miljövänliga, dvs grön kapitalism), jag anser inte att det är ett grönt parti, det är ett fackföreningsfientligt parti och vad jag kan se inte radikalt på något sätt vad det gäller socio-ekonomiska frågor. Många väljare röstar på Mp i tron atd et är ett vänsterparti, därför påpekar jag att det inte är det.

 • Vert verité

  Ja, så det enda partiet med ryggrad och lösning på alla problem är Socialistiska partiet? Gröna väljare är inte dumma i huvudet som tror att Mp är ett parti som vilar under högerliberalismens vingar. Det ÄR fel. Det finns inte någon självklar och förbehållslöst eller huvudlöst vurmande för kapitalismen hos Mp. Tvärtom så ifrågasätter de ständig tillväxt. De vill verka för jämlikhet och global rättvisa där vi inte kan fortsätta och vara ekologiska pellejönsar. Ekologisk hållbarhet kräver ett samhälle som inte för rovdrift på vare sig natur eller människor. Det är mao. förenklat att kalla Miljöpartiet för högerparti bara för att vissa frågor inte stämmer överens med blodröd spjutvänster.

  Vad gäller Vänsterpartiet så är det väl självklart att man måste ha makt för att kunna påverka politiken i rätt riktning. Det innebär kompromisser. Vi vill ha en förändring NU. Eller hur? Miljöpartiet, Vänsterpertiet, Kommunistiska partiet, Socialistiska partiet och även det vilsna Socialdemokratiska partiet. Samarbete är det enda som kan få högern förpassad till den plats där den hör hemma.

 • Ja det skulle onekligen vara intressant att se hur radikal Razmatazuz tycker att MP:s lite mindre gråa kapitalism är jämfört med ekosocialismen=) Kom igen, Raz, lay it on us!

 • Pingback: Vänsterpartiets två högerpartiledarkandidater | Svensson()

 • Pingback: Kan vänsterpartiet bli ett brett vänsterparti? | Svensson()

 • Pingback: Vad medlemmarna vill ha av vänsterpartiet | Svensson()