Bemanningsföretag smiter med skatten

Inte nog med att bemanningsföretag, personalinhyrning och tillfälliga arbeten skapat sämre arbetarskydd, fler arbetsplatsolyckor och sämre betalning. Det innebär också skattesmitning, fiffel och lurendrejeri. Genom att flytta runt bolag i Europa, registrerar företaget på ett ställe, ta personal nån annan stans ifrån, ha bolagsbildningar i fler led, hur in personal i flera led osv så smiter många företag även med skatter och sociala avgifter. Till men för samhället i stort som för de anställda som får sämre skydd och sämre framtid i form av minskade pensioner osv.

Utöver detta så ägs en del bemanningsföretag och privata arbetsförmedlingar av riskkapitalbolag och andra är registerade redan från start i länder med mer begränsad insyn i företagen och/eller i skatteparadis . I Proffice är exempelvis riskkapitalbolaget Capman största ägare och Adecco hör hemma i Schweiz. Riskkapitalbolag är ofta registrerade i skatteparadis och genom att utdelningar, provisioner, löner och vinster utbetalas där det är skattemässigt lönsammast för företagen så minskar samhället inkomster på grund av detta.

Bemmaningsföretag innebär alltså att det ofta handlar om skattesmitning i flera led och på flera olika sätt.

Intressant?
Läs mer: Dagens Arena1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements