Polisens specialenheter begår ofta övergrepp, eller?

I alla fall verkar det ofta så. Det senaste i raden är att den speciella enhet som finns i Stockholm för att bekämpa den organiserade brottsligheten, Nova har begått en rad övergrepp, olämpligheter och felaktigheter. Och det finns tidigare exempel på hur liknande enheter och andra specialenheter begått övergrepp.

Under Göteborg 2001 så var det en enhet med poliser som normal arbetade i en grupp mot organiserad brottslighet som stod för den största mängden övergrepp och felaktigheter som kunna beläggas (fast ingen blev förstås dömd för nåt). Gruppen arbetade i civila kläder under toppmötet. De ljög regelmässigt i domstolen, grep folk som var oskyldiga, rev upp sten och langade till demonstranter som kastade sten mot andra poliser så att de sen kunde sätta fast samma demonstranter. Vidare så kastade de sten själv och gick oftast iklädda skidmasker så att de inte kunde identifieras. På Järntorget fotades flera av dem när de tog av sig sina huvor och fick lämna det av poliser omringad torget efter att ha visat polisleg för de uniformerade poliserna.

Vi har också exemplet med tunnelbanepoliserna som gav sig på tjuvåkare och dessutom en man, Jesper Nilsson, som filmat dem. Vidare de nakna piketpoliserna i Göteborg, piketen och nationella insatsstyrkans trakasserier av oskyldiga palestinier i Göteborg osv. Från specialenheter allihop.

Nu  handlar det alltså om Novaenheten där en polis filmat omhändertagna och visat upp detta i offentligheten. Polismän som som på fyllan lekt med sina vapen och filmat detta osv.  Samt spridit filmerna på nätet och till kriminella.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

9 Replies to “Polisens specialenheter begår ofta övergrepp, eller?”

 1. En fråga som omedelbart inställer sig är om detta bara gäller polisen. Eller om fenomenet ”special” är något som får alla offentliganställda att inbilla sig att vanliga regler för sådana inte gäller för dem.

  Eller kanske ”special” för polisen motsvarar privatisering och engtreprenader inom andra offentliga myndigheter, dvs man slipper undan de vanligen så strikta reglerna och kan göra lite som man vill.

  1. Jan: Jag tror att det kan vara så att när man känner sig utvald till att ingå i en ”specialenhet” så drabbas man lätt av hybris och tror att man är bättre än andra. Idealiska förhållanden för att utveckla en osund subkultur i gruppen uppstår därmed.

   När det gäller kampen mot organiserad brottslighet så tillåts en hel massa skit som aldrig skulle accepteras i andra sammanhang (och det borde inte accepteras i något sammanhang). Det är också en bra grogrund för tillväxt av en osund subkultur.

 2. Blanda inte in tunnelbanepolisen i denna artikeln. Det var INTE specialist enheten tunnelbanepolisen som konfronterade journalisten. Så det så!

  1. Tveksam: Det vet jag. Men de var från en specialenhet. Ungdomsenheten om jag inte minns fel. Men de jobbade också i de avskydda Romeo-grupperna i SPT-konceptet. Specialgrupper som också är kända för övergrepp.

  1. Thomas: Min egen dagbok (torsdag kväll utanför Hvitfeldtska) och min rapporter, andra anmälningar, erkännande av dåvarande Romeoenhetens chef Bertil Claesson (”de bar bara på stenar för att smälta in”), Erik Wijks böcker, Göteborgskommissionens rapport. När det gäller just Järntorget är det bilder som finns i en privatpersons äg. För att skydda honom (personen har gett mer information om vad polisen gjorde den aktuella dagen kommer det inte att offentliggöras förrän polisens möjligheter att åtala är borta (dvs till sommaren så kommer mer material att kunna presenteras övht). Men det finns också många ögonvittnesberättelser från Järntorget samt från när polis kastade sten. Det finns dessutom åtskilliga bilder som visar stenkastande poliser (i samtliga dagstidningar).

   Här har jag också nämnt det:
   http://www.zaramis.nu/blog/2008/01/18/brottslighet-och-polisen/

   Rota gärna igenom dokumentsamlingen
   http://www.zaramis.nu/goteborg/

 3. Anders: Hybris? Varför det? Inte drabbas läkare av hybris bara för att de blir specialister? Eller ingenjörer? Eller hantverkare? Åtminstone inte som regel.

  Och om de gör det finns det något sjukt i kulturen de ingår i. Något som i polisens fall också kommer till uttryck i den färska utredning som föreslår att poliser ska få begå brott. En kultur som kommer uppifrån (även om i utredningsfallet justitieministern har sagt sig vara tveksam). En kultur av eftergivenhet mot brottslighet i den egna kretsen och allmänheten är väl inte så viktig. En kultur som också finns i börsdirektörkretsar. Och för den delen i vissa högre tjänstemannakretsar i offentlig sektor. En kultur som ytterst härrör från att det är så svårt för folk i gemen att ställa dem till svars.

Kommentarer inaktiverade.