Tågupproret har kommit till Göteborg!

I söndags startade kampanjen Tågupproret. Initiativtagare är Miljöförbundet Jordens Vänner, Järnvägsfrämjandet  SEKO Södra och SEKO Mellannorrland. I går kväll mellan klockan 19 och 20 delade Miljöförbundet Jordens Vänner i Göteborg ut flygblad vid tågperrongerna på Göteborgs centralstation för att kicka igång tågupproret även i Göteborg.

– Nu har vi fått nog av förseningar, dåligt vinterunderhåll, stängda stationer och en avreglering som gör att aktörerna skyller på varandra, säger Lars Igeland, sakkunnig i kampanjen från Miljöförbundet Jordens Vänner.

– Rätt skött kan tåg vara ett snabbt, miljövänligt och bekvämt färdmedel. Men vårt tågsystem underhålls och utvecklas inte som det borde, säger Rolf Sjöstrand, SEKO, som uppmärksammade frågan i Nässjö i söndags.

– Vi accepterar inte att regeringen snålar på investeringar och underhåll, höjer banavgifterna och att tåglinjer hotas av nedläggning, säger Ulf Flodin från Järnvägsfrämjandet som sprider upproret i Linköping.

– Tågupproret är till att börja med en namninsamling, en facebookgrupp och en hemsida med information. Om intresse finns kan kampanjen växa under vintern, Erik Lensell, ordförande i Miljöförbundet Jordens Vänner som delar ut flygblad på Malmö Central.

Här är kraven i namninsamlingen:

För att hela Sverige skall fungera och för miljöns skull kräver vi:

  • Öka stödet så att Trafikverket kan klara järnvägsunderhållet året runt. Minst 8 miljarder kr per år behövs enligt verkets egna beräkningar.
  • Öka järnvägsinvesteringarna kraftigt. Det behövs både nya snabba banor och ökad kapacitet på spåren i hela Sverige. Inga linjer ska läggas ner.
  • Stoppa avregleringen som splittrar ansvaret och försvårar resandet. Samla ansvaret för underhåll, utbyggnad, stationer och verkstäder hos Trafikverket. Avskaffa vinstkravet och ge SJ ett tydligt samhällsuppdrag, nämligen ökat tågresande i hela Sverige.

För fördjupning se hemsidan www.tagupproret.se

Frågor kan riktas till:

Ian Fiddies 0739 24 23 41, ian.fiddies@mjv.se

MJV Göteborg

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, Röda Malmö, Alliansfritt,
I media: GP, Skanskan1, 2, HP, HN, LT, NSK, SMP, DN, VLT, VF, Ttela,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements