Fifflarna – Clewehielm (Guteskiöld) – Acme och guld

Del 24 av 28 i serien Fifflarna

I fyra år utreddes om Henric Clewehielm (som då hette Guteskiöld i efternamn) eller nån annan hade begått nåt brott i samband med att finansbolaget Acme kraschade år 2006. I kraschen förlorade småsparare totalt omkring 25 miljoner. Men förundersökningen lades ner och inget brott kunde beläggas.

Men helt klart är att Acme Associates som bolaget hette har varit en underlig härva där fiffel av olika slag tycks ha förekommit. Även om inga brott har kunnat bevisas så var ägandet underligt och förvirrat och bolagets moderbolag var registrerat i ett skatteparadis:

Acme ägs av ett bolag registrerat i Luxemburg. Ägarna till detta bolag har nu försvunnit.
– De har gått under jorden helt, säger Lennart Olsson.

Det verkar som om det redan tidigare rått oklarheter kring ägarbilden hos Acme.

– Vi fick först besked om att ägaren fanns i London, men när vi var där i förra veckan sa den nya vd:n att ägarna satt i Luxemburg, säger Håkan Mörling på Datainspektionen som beviljade Acme tillstånd att bedriva Habo Finans inkassoverksamhet under hösten 2003.

Bolaget i Luxemburg, Acme Luxembourg, tycks från början ha haft namnet Cabanco Capital SA. Något som onekligen för tankarna till en tidigare fifflare och spekulant vid namn Stig Klingspor som hade ett finansbolag med namnet Cabanco. Acme i Sverige gick i konkurs år 2006 och året efter det gick det bolag som förmedlat större delen av inlåningen till Acme också i konkurs. Namnet på detta bolag var Providentor. Finansinspektionen återkallade dessutom Providentors tillstånd på grundav oegentligheter och konkurs.

Förutom Henric Guteskiöld (numera Clewehielm) har Magnus Asp och Lars Gustafsson kunnat kopplas till Acme Associates genom bolaget i Luxemburg. Därutöver har Thina Guteskiöld, Lars-Olov Johansson och Ragnar Ericsson kopplats till det svenska företaget Acme Sverige. Providentor började förmedla inlåning till Acme under år 2004.

Samma år hade man lätt kunnat kontrollera att Lars Gustafsson ingått i ledningen för ett bolag som var försatt i konkurs samt att Henric Guteskiöld och hans hustru Thina Guteskiöld ingått i ledningen för sex respektive elva bolag som var försatta i konkurs. Henric Guteskiöld hade i samtliga fall lämnat ledningen vid tidpunkten för konkursutbrottet, varav i fyra fall 1–3 månader före konkursutbrottet.

Enligt uppgifter från folkbokföringen bytte Henric Guteskiöld och Thina Guteskiöld efternamn till Johansson den 26 november 2006. Därefter har man alltså bytt nman igen, nu till Clewehielm.

Idag är Henric Clewehielms son Christopher Clewehielm kompanjon med bland annat Johan Enander (känd från Uppsalamaffian), Jan Fredlund och Fredrik Bernshed i bolaget SMS-guld, Nordens största näthandlare när det gäller guld. Även Henric Clewehielms andre son, Alexander Clewehielm är inblandad i guldhandelsverksamheten. Dessutom verkar han vara verksam i en del andra affärer också.

Läs om Habo Finans.

Läs mer: Resumé, SDS, DPS, GP1, 2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Fifflande svenskar tar hem sina pengarFifflarna – skalbolagskungen Berthel Nathhorst >>
Advertisements

4 Replies to “Fifflarna – Clewehielm (Guteskiöld) – Acme och guld”

Kommentarer inaktiverade.