Historisk tegelsten

Boknytt
Jarlens sekel
Dick Harrison
Ordfront

Historisk tegelsten

Tala om tegelsten. 600 sidor om 1200-talet. Ändå lättsamt och småtrevligt skrivet. Som att vandra genom det dåtida Sverige med en godmodig och lågmäld berättare vid sin sida. Väl värd att läsa. Man kan ju skumma lite översiktligt när det blir för alltför mycket detaljer.

För denna bok berättar ALLT om 1200-talet. Jag utnämner den till alla källor om 1200-talets moder! Imponerande historieberättande för både eliten och folket.

Nu vet vi att och hur Sverige och den svenska staten skapades under landsfadern Birger Jarl och hans söner. Och att Sveriges ur-vagga fanns i det Götaland som genom de kontinentala kontakterna hade ett försprång. Vättern mellan Västergötland och Östergötland är vår nations vagga.

Men genom Birger Jarl och Stockholms grundande flyttade centrum för gott till Svealand. Och ”huvudstaden” flyttade från Visingsö (ja, faktiskt var det en slags centralort för kungarna) till den nya strategiska platsen mellan Mälaren och Östersjön. Närmare kolonisationsområdena i Norrland och Finland. Närmare Bergslagen.

Lite är det en definitionsfråga. Jag tycker fortfarande att man kan använda vaggbegreppet lite tids- och rumsmässigt bredare. Och se riksgrundandet som ett triangeldrama mellan Västergötland, Östergötland och Uppland.

Och även om det var under Birger Jarl Sverige på allvar grundades. Så kan man ändå (liksom andra europeiska länder) räkna med en formell startpunkt när nationsbyggnadsprocessen inleddes. Det vill säga när Olof Skötkonung döptes vid Husaby källa i Västergötland år 1008 enligt traditionen (för tusen år sedan!).

Det var Sveriges kontinentalisering, dess ”Europastatifiering” och dess ”romersk-katolskisering, och alla andra materiella och ideologiska importer från Europa och i viss mån Mellanöstern som skapade Sverige som nation och stat. Det framgår klart i Harrisons bok.

Så sett är Sverige ett verkligt mångkulturellt land – vi har hela tiden lärt oss av andra kulturer. Själva idén med ett modernt kungadöme, en modern stat och en modern nation är ju också importprodukter. Lägg sedan till samisk och finsk-ugrisk urbefolkning i norr, samt tyska, judiska och vallonska affärsmän/ hantverkare i söder.

Nassar och främlingsfientliga kan slänga sig i väggen.

Hans Norebrink

Läs mer: Svensk Historia, SVD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

40 kr på Bokus

Advertisements

One Reply to “Historisk tegelsten”

Kommentarer inaktiverade.