Piratkopior – vinstmaskin för organiserad brottslighet

Att tillverka, smuggla och sälja piratkopior av kläder, leksaker, skor, verktyg och mycket annat är en klart lönsam affär. Vinsterna kan vara mycket stora och det är därför inte underligt att organiserad brottslighet är inblandad i det hela. Att straffen och risken att åka fast är lägre gör dessutom verksamheten mer intressant för de kriminella gängen.

I Europa har camorran, den organiserade brottsligheten i Neapel, specialiserat sig på bland annat distribution och tillverkning av piratkopior. Kläder, skor, verktyg med mera. Ofta sköts verksamheten ihop med kinesiska kriminella nätverk och varorna tas in i Europa via de stora hamnarna som dessutom ibland ägs av kinesiska intressen. Tillverkning sker ofta i Kina eller nåt annat land med mycket låga löner.

Göteborgs hamn är en av Europas större och därför är förstås smuggling via Göteborgs hamn vanligt. Det gäller såväl piratprodukter som narkotika. Det är också en av flera anledningar till att just Göteborg har fler kriminella gäng och nätverk än någon annan stad i Sverige.

Andra källor:
Tomas Lappalainen, Camorra, 2007
Roberto Saviano, Gomorra, 2006

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pelle

  De länkade artiklarna antyder att 10% mindre piratgrejer ger 600000 nya jobb. Fast det förutsätter att den som köper en pirat-LV-väska plötsligt är beredd att betala tio ggr så mycket, samt att jobben för att göra piratgrejorna inte räknas. Inte riktigt rätt eller?
  Och att SvD påstår, att GP påstår, att man kan tjäna 900% (9 ggr) så mycket på piratleksaker mm som på narkotika indikerar väl snarast ännu ett artikelfel – eller finns det någon hemlig avsändare bakom artiklarna? Ska ACTA luras genom eller något sådant?
  Slutligen, många av grejerna görs i Kina i samma fabriker som gör de officiella prylarna – de kör extra piratskift på nätterna. Och om vinsterna nu är så höga som artiklarna gör gällande, innebär inte det att Nike, Adidas, LV, m fl håller på med ocker? De betalar lika lite i Kina och tar 2 till 10 ggr så mycket betalt i Sverige! Nä, maffian i denna artikel är nog bara upphovsrättsmaffian.

 • Mumfi.

  Lösningen är inte att stoppa smugglingen, lösningen är att lätta på lagarna så att kopiorna blir lagliga.

  Det skulle göra att tillverkarna var tvungna att sälja den kvalitet som varumärket en gång representerade. Och då skulle ingen vara intresserad av piratkopiorna annat än sådana som ändå inte vore intresserade av originalen. När prylarna tillverkas med marginell kvalitetsliknad av samma fabriker som tillverkar originalen då prissätter man utefter ett konstgjort monopol och helt enkelt blåser folk på pengar.