Apoteksprivatiseringen – finns det nån bra aspekt?

Privatiseringen och avregleringen av apoteken har fått två tydliga och uppmärksammade följder. Det har blivit svårare att få tag på sin medicin. För om ett apotek har slut så finns det inget centralt datasystem där man kolla upp om det finns nån annan stans. Det kan innebära att patienter får vänta alldeles för länge innan de får den medicin de ska ha och behöver.

Det andra som har uppmärksammats är att ungdomar och barn kan köpa obegränsade mängder värktabletter. Detta trots åldergräns på 18 år, utom på apoteken där ingen gräns överhuvudtaget finns. Det vore väl inte så farligt om det inte vore för att en del ungdomar använder paracetamol-tabletter för att försöka ta livet av sig. Vilket ju faktiskt kan fungera då paracetamol är mycket giftigt och helt livsfarligt i stora doser. Med andra värktabletter, som exempelvis de mycket bättre fungerande acetylsalicylsyretabletterna, finns inte just det problemet. Där kan man istället förstöra magen och skaffa sig lite extra blåmärken genom att få lite blödningar.

Till detta kommer att undersökningar från andra länder som privatiserat, som exempelvis Norge, visar att många mediciner blir dyrare. Det är faktiskt svårt att hitta några positiva konsekvenser för oss kunder, mer än att det numera är lättare att få tag på värktabletter, man kan ju köpa dem i Pressbyrån. Men samtidigt är det ju detta som ger möjlighet till överdosering. Något som ju är lätt att göra med paracetamol-tabletter då den smärtstillande effekten på många människor, exempelvis på mig själv, är lika med noll. Och också det som kan ungdomar tillgång till för många tabletter som sen kan användas för självmord.

För riskkapitalbolag, storbolag och enskilda apotekare finns det dock några positiva sidor. De två förstnämnda kan tjäna mer pengar och de senare kan få lite upplevd frihet. Men detta har ju väldigt lite betydelse för oss som kunder. mer än att det kanske resulterar i dyrare mediciner.

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, Röda Malmö,
Borgarmedia: SVD, HD, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Lustigt hur man kan lyckas vinkla den dundersuccé avregleringen ahr blivit på det här negativa sättet. Men har man på förhand bestämt sig för att hitta någon liten detalj som går att vinkla negativt, så lyckas man tydligen….

 • Anonym

  Det är väl utmärkt att ”liberalerna” fortsätter sitt outtröttliga arbete med att bevisa att privat funkar sämre ? Särskilt när de ger sig på sånt där alla direkt kan se försämringen

 • Anonym

  Det kommer knappast att förändra någonting.

  75% av alla lyckade självmord utförs av pojkar.

  Men det är allmänt känt(och konstaterat) Att det endast är inom gruppen flickor som alvedon och värktabletter är vanligt.
  Killar tar generellt liv av sig effektivare(då nästan alla självmord från killar lyckas).

  Så 75% av alla självmord kommer ändå att ske.

 • Gugl

  Eftersom regeringens uppdrag (vilket bara blir allt tydligare, nu senast med biblioteken) är att flytta över så mycket som möjligt av landets ekonomi till den vinstgenererande sektorn så är avregleringen ur borgarnas perspektiv lyckad: Ökad försäljning är definitionsmässigt gott.