Tre svenskar gripna för misstanke om terrorbrott

I Danmark har fem personer, varav minst tre svenskar gripits för misstanke om att ha planerat ett terrorbrott riktat mot Jyllands-Posten och Politiken:

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har anholdt fire personer, der mistænkes for at forberede et terrorangreb i København.

Samtidig med anholdelserne i Danmark har de svenske myndigheder i Stockholm anholdt en 37-årig svensk statsborger af tunesisk oprindelse.

PET’s vurdering er, at de anholdte var i færd med at forberede et terrorangreb rettet mod en avis, der efter PET’s opfattelse er Jyllands-Postens og Politikens lokaler i København.

PET vurderer, at angrebet skulle have været gennemført én af de nærmeste dage, og har i forbindelse med ransagninger hos de anholdte fundet plastic-strips, der kan anvendes som håndjern, samt en maskinpistol med tilhørende lyddæmper og skarp ammunition.

Terrormistænkte er primært svenskere
Anholdelserne fandt sted dels i en lejlighed på Mørkhøjvej i Herlev, dels i en lejlighed i Hedelyparken i Greve, skriver PET i en netop afsendt pressemeddelse.

Efterforskningen er sket i tæt samarbejde mellem det svenske sikkerhedspoliti, SÄPO, og PET, skriver efterretningstjenesten.

Tre af de anholdte bor til daglig i Sverige – det er:

 • en 44-årig tunesisk statsborger,
 • en 29-årig svensk statsborger, født i Libanon,
 • en 30-årig svensk statsborger.

Exakt vad bevisen (utöver skjutvapnen, de kan ju lika gärna vara tänkt att använda vid ett rån) är och mera i detalj vad anklagelserna går ut på är i skrivande stund inte klart och det dröjer väl förmodligen innan vi få klarhet i det (om vi nu nånsin få det). Men det behövs, då i alla fall jag har mycket litet förtroende för Säpo och PET och så länge de inte redovisar öppet vad det mer specifikt handlar om och vilka bevis som finns så finner jag ingen anledning att betrakta uppgifterna som sanna eller ens som speciellt trovärdiga. Tidningsrubriker som ”de planerade döda så många som möjligt” är än så länge inget annat än oseriös ryktespridning och att spela på rasism och islamofobi.

Men helt osannolikt kanske det ändå inte är att svenskar kan tänkas begå terroristbrott i Danmark. Det har ju faktiskt hänt en gång. Närmare bestämt år 1985svensk-palestiniern Marten Imandi genomförde ett bombdåd tillsammans med några andra i Köpenhamn. Han dömdes år 1990 för vad som idag skulle ha kallats terroristbrott, då inkluderat också planerade attentat i Stockholm och Amsterdam.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

12 Replies to “Tre svenskar gripna för misstanke om terrorbrott”

 1. Vad hände med hela historien om palestinierna som greps på Gestapo-maner i Göteborg? Hela Sverige bara tiger när det visade sig att de var oskyldiga. Vad händer med Sverige? Det verkar som hela landet lider av en masspsykos. Vem ligger bakom den här otäcka skiten att gripa folk och stämpla dem som terrorister? Ask, Reinfeldt, Bodström&Borgström, Sahlin? Mycket troligt att dessa ohyggliga personer ligger bakom. En konspiration mellan socialdemokrater och moderater, precis som i det korrupta Göteborg.

 2. Att tala om islamofobi i dessa sammanhang är inte relevant, vad detta handlar om har absolut inget med islam att göra. Och att utgå från att det som rapporterats inte är sant för att på något sätt markera ”det är inte muslimernas fel” är inte konstruktivt på något sätt utan känns nedsättande och späder snarare på främlingsfientlighet på precis samma sätt som att utgå från att vad som skrivits är absoluta sanningar. Muslimer i allmänhet vill lika gärna som alla andra i allmänhet att sådana här brott ska redas ut, bekämpas, förhindras, och att de som begår sådant skall ställas till ansvar. Oskyldig tills bevisad skyldig, men det gör inte att misstankar ska förringas. Det vinner ingen på.

  1. Och vem förringar misstankar? Ingen! Det enda Såpo och PET meddelat i sitt pressmeddelande är att ett antal personer gripits. Inget mer.

   Och vem har påstått att dte har med muslimer att göra? Inte jag i alla fall! Att spela på islamofobi kan man göra oavsett vem som är misstänkt och varför ett brott har begåtts. I just detta fall, om det är ett verkligt fall, så kan man ju misstänka att det faktiskt har med Muhammedkarikatyrerna att göra och alltså har kopplingar till någon form av muslimer. Därför är det knappast konstigt, men oacceptabelt, att media spelar på islamofobi eller konstigt att jag påpekar att de gör det.

 3. Folk misstänks för att ha planerat en massaker på en tidningsredaktion i Köpenhamn.
  Genast rusar folk på yttersta vänsterkanten till de misstänktas försvar.
  Det är sorgligt att vänsterfolk verkar se det som sin viktigaste uppgift nuförtiden.
  Eller att försvara religiösa virrpannor.

  1. Försvar? Jag försvarar ingen. Det är uppenbart att männen höll på med planering av ett brott och att det var riktigt att gripa dem. Men det är en öppen fråga vilken typ av brott det handlar om. Man kan inte på det material de presenterat med säkerhet tro att det var ett terroristbrott. I alla fall om vi ska döma av presskonferensen och de pressmeddelanden som PET och Säpo skickat ut.

 4. Nä, det är inte alls osannolikt med terrordåd i Danmark och man behöver knappast gå ända tillbaka till 1985 för att hitta exempel på det. Tididgare i år greps t.ex. en klantig terrorist som råkat detonera sin laddning i samband med att han skulle aptera den. Det sannolika målet även den gången var Jyllandsposten. Eller är det också något du förnekar?

  Om man accepterar att det finns terrorister och personer med starka kopplingar till terrorgrupper grips för förberedelse till terrorbrott, med vapen och materiel som behövs för terrorbrottet så kan det vara en ganska rimligt antagande att de faktiskt skulle kunna vara terrorister som förbereder terrorbrott. Rättegången kan ju visa något annat men att automatiskt anta att de absolut inte kan vara terrorister verkar litet naivt eller oärligt.

  1. Senaste gången några svenskar gjorde nåt i Danmark var 1985. Precis vad jag skrev. Läsförståelsen är visst inte riktigt på topp.

   Jo det är mycket ovanligt i Danmark med terrordåd. Förra året inträffade inget. I Spanien över 200, i Frankrike omkring 100, i Grekland ett 15-tal , i Nordirland över 100, i Irak oräkneliga, i Pakistan ännu fler.

   Jag antar ingenting och utesluter inte att de kan ha förberett terrordåd. Jag baserar mina uppfattningar på vad Säpo och PET presenterat sagt. Och de har inte presenterat ett enda gentlig bevis på ett planerat terroristbrott.

  2. Prova att läsa texten du kommenterar. Där står:

   ”Men helt osannolikt kanske det ändå inte är att svenskar kan tänkas begå terroristbrott i Danmark.”

   Du försöker alltså bemöta påståenden som aldrig gjorts.

Kommentarer inaktiverade.