I Grekland – ett verkligt bombdåd

En bomb har sprängts utanför en domstol i Grekland. Detta är ett verkligt terroristbrott, precis som den ensamme självmordsbombaren i Stockholm och serieskytten i Malmö. Däremot finns det ännu inget som tyder på att de som häktats i Köpenhamn och den person som häktats i Stockholm i anknytning till häktningarna i Köpenhamn verkligen har planerat ett terroristdåd. Det kan naturligtvis vara så och att de blivit häktade ökar ju trovärdigheten i det alternativet. Men samtidigt är det ju så att ingenting som de danska och svenska säkerhetspoliserna presenterat så här långt räcker som bevis för ett planerat terroristbrott.

Bomben i Grekland har samband med tidigare terroristbrott i landet, däribland brevbomber (en av alla dessa svenska uppfinningar) och troligen också med brevbomberna som nyligen skickades till Chiles och Schweiz ambassader i Italien. Med all sannolikhet är de skyldiga i de olika fallen olika anarkistgrupper. Vänsterterrorism av detta slag är idag mycket ovanligt (annat var det på 1970-talet)  och förekommer främst i Grekland. I Europa är det dock vanligare än terroristbrott med fundamentalistisk muslimsk inspiration.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements