D-vitaminbrist – grundläggande hälsoproblem

D-vitaminbrist seglar allt mer upp som ett grundläggande hälsoproblem i Sverige. De flesta svenskar har D-vitaminbrist på vintern och våren eftersom den främsta källan till D-vitamin är solbestrålning på huden och på vintern är det inte så mycket sol och dessutom så är den strålning som behövs för att kroppen ska tillverka D-vitamin obefintlig på vintern. Andra källor till D-vitamin är fet fisk, ägg och kött. Detta är egentligen inga nya kunskaper, men rädslan för att för hudcancer kan ha förvärrat problemen med D-vitaminbrist.

D-vitamin motverkar cancer och inflammationer, det har man vetat en tid. Nu finns en studie som också hävdar att det motverkar urinvägsinfektion. Det är också så att det eventuellt kan finnas kopplingar mellan andra sjukdomar och D-vitaminbrist. Som exempelvis psykoser. Unga tjejer skulle alltså må betydligt bättre om de ständigt knaprade D-vitamintabletter än värdelösa värktabletter med paracetamol som Alvedon, Reliv, Panodil etc.

Inte heller verkar det speciellt vettigt ur hälsosynpunkt att vara vegan eller att täcka skinnet från topp till tå på sommaren när vi behöver solstrålningen. Veganer kan förutom D-vitamin också få problem med ett annat livsviktigt vitamin, B12, som bara finns i animaliska produkter.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2, 3, 4, 5, SVD1, 2, 3, DN1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements