Falsk USA-dröm

Boknytt
Barskrapad
Barbara Ehrenreich
Leopard

Falsk USA-dröm

Dubbelarbete. Helgarbete. Elvatimmarspass. Snabbäten skräpmat. Usla löner. Noll anställningstrygghet. Rättslös förnedrande diktatur på jobbet. Hycklande lagarbetaranda. Föraktade eller osynliga. Boende i bilar, husvagnar, sunkiga motellrum eller lägenheter och rum delade med släkt, vänner och arbetskamrater. Avsked för fackligt arbete. Långa arbetsresor. Problem med barnomsorg. Inte råd att köpa sjukvård. Sextrakasserier.

Så är vardagen för det USA vi aldrig ser i såpoperorna. De lågavlönades USA som övremedelklassjournalisten Barbara Ehrenreich wallraffsundersöker genom att själv försöka hanka sig fram på underklassens löner. Det USA som många borgare i Sverige vill införa i även vårt land under käcka rop om ”flexibilitet” och ”fler servicejobb” (läs: fler billiga pigor att köpa för överklassens ökande löner).

En evergreen liten pocket väl värd att köpa, läsa, sprida och begrunda (inte minst av dagens journalister och journalistelever) Är det så här vi vill ha det i Sverige? Har nyliberaler ingen skam i kroppen? Tänker sossar och borgare tillåta denna utveckling genom samma tystnadens konspiration som den mellan demokrater och republikaner i USA?

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, Knuff, Bulldozer, Röda Rummet, SR,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

34 kr på Bokus

Advertisements

One Reply to “Falsk USA-dröm”

Kommentarer inaktiverade.