Ta bort rotavdraget

Precis som jag tycker att man ska ta bort ränteavdraget så tycker jag att man ska ta bort rotavdraget. Det är också ett avdrag som gynnar rika då rika i större utsträckning har villor och sommarhus än vad låginkomsttagare har. Dessutom är det ett system som inbjuder till fusk och som kräver en kontrollapparat. Att ta bort rotavdraget minskar möjligheter till fusk och brott, det ger möjlighet att minska byråkratin och ger ett enklare skattesystem.

För att ge folk mer pengar i fickan är det bättre att sänka skatten på arbete för vanligt folk eller se till att fler kommer i arbete genom att exempelvis återanställa i och återställa den offentliga sektorn.

För att öka byggandet är det förmodligen bättre att inför byggande med mer direkt statlig subvention så som det var tidigare. Att överlåt bostadsbyggandet på en marknadsfunktion fungerar faktiskt inget vidare (mark är ett naturligt monopol, vilket gör att marknadsmekanismer för att bygga på den sätts ur spel).

Intressant?
Bloggat: ARAR,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements