Makt i Göteborg går i arv

Göteborgs-Posten har listat de 10 mäktigaste i Göteborg (i papperstidningen listar man de 100 mäktigaste)och det är en ganska förväntat lista med två ledande socialdemokrater, Anneli Hulthén och Anna Johansson på första respektive 4:e plats. Anna Johansson är dotter till den som tidigare hade Anneli Hulthéns jobb som kommunstyrelsens ordförande, Göran Johansson (återfinns på plats 50).

På andra plats på listan återfinns en annan Johansson, Volvochefen Leif Johansson, son till Lennart Johansson som var en tidigare innehavare av det jobb som 3:an på listan idag har. Trean på listan är wallenbergföretaget SKF:s chef Tom Johnstone. Både politisk och ekonomisk makt går uppenbarligen i arv. Volvo är också representerat på plats 11 (Stefan Jacoby), 18 (Hans-Olov Olsson) och 31 (Staffan Jufors.

På femte plats återfinns representanten för familjen Hjörne, dock ingen familjemedlem utan Tomas Brunegård, VD i Hjörne-koncernens moderbolag Stampen. Peter jörne själv återfinns på 12:e plats. Annars är ju Hjörnes makt i Göteborg något som ärvts i generationer. Två andra finansmän från ett par av Sverige stora finansfamiljer återfinns på 6:e  respektive 7:e plats. Det är Carl Bennet och Sveriges nuvarande redarkung Dan Olsson. Dan Olsson har ju också ärvt sin maktposition från sin far. Hans syster Madeleine Olsson Eriksson återfinns på plats 71.

Håkan Hellström hör självklart inte hemma på listan och man undrar ju var företrädare för sjukvården finns, den sjukvård som är en av Göteborgs största arbetgivare (finns  föst på plats 67). Däremot finns läkemedelsindustrin med, i form av forskningschef Gunnar Olsson från Astra-Zeneca. Och Janne Josefsson ligger 10, något som jag väl också tycker är tveksamt, men kanske inte direkt fel som Håkan Hellström.

Andra som man funderar är företrädare för de stora privata fastighetsägarna, en Wallenstam kanske (hans Wallenstam finns å plats 39). Eller Erik Selin (plats 76). På ett litet rederikontor på Mölndalsvägen sitter dessutom en viss Robert Uggla, idag VD för Broströms, men i framtiden troligen den centrala makthavaren i världens största rederi Maersk som ju är en av de största kunderna i Göteborg hamn. Hans finns inte med på 100-listan. Men nog borde han varit med?

Överhuvudtaget så tycker jag GP undervärderar ekonomisk makt och övervärderar journalister och kändisar. Andra finanspersoner på listan är bl.a. chefen för andra AP-fonden Eva Halvorsson (plats 14), Roger Holtback (25), Torsten Jansson (plats 40), Finn Johnson (45), lokale Handelsbankchefen Michael Green (48), Christer Ericsson (56), Sven Norfeldt (70), Håkan Hellström (78) och Lennart Jeansson (80).

Förra året gjorde GP en likadan lista och jag skrev om det då också.

Intressant?
Borgarmedia: GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements