Vänsterpartiets två högerpartiledarkandidater

Två personer har sagt att de är intresserade av att kandidera till partiledarposten i Vänsterpartiet vid nästa partikongress. Jonas Sjöstedt och Lars Ohly. Lars Ohly är en ryggradslös, uppenbarligen förvirrad, grå förlorare. Han ledde in vänsterpartiet i en totalt misslyckad allians med socialdemokraterna och miljöpartiet. En allians som va misslyckad för vänsterpartiet såväl som för socialdemokraterna.

Genom att vänsterpartiet gav sig in en sådan allians fick de i praktiken acceptera högerpolitik. De fick acceptera privatiseringar, krig i Afghanistan och mycket annat. Det ledde till att det i valet inte fanns ett trovärdigt vänsteralternativ överhuvudtaget. Inget radikalt alternativ alls och det borgerliga vänsteralternativet med MP, S och V var inte trovärdigt. Lars Ohly bär ansvaret för denna misslyckade väg.

Jonas Sjöstedt å andra sidan är ännu mer höger än Lars Ohly. Han var en av arkitekterna bakom den politik som gjorde vänsterpartiet stort under Gudrun Schyman. Men det var också en inriktning som innebar att partiet vreds åt höger. Med Jonas Sjöstedt och hans falang i ledningen skulle troligen vänsterpartiet dock bli ett öppnare parti, intresserade av samarbeten både vänsterut och högerut. Mer pragmatiskt helt enkelt.

Med Lars Ohly är vänsterpartiet så att säga mer rygggradslöst och slutet, samtidigt som vänsterpartiet i ord låter mer vänster så gör man bara upp och höger. Man vill inte samarbeta med några som står längre vänsterut. Mer stalinism samtidigt som det blir en högerlinje skulle man kunna uttrycka det.

Med Jonas Sjöstedt blir det mer öppet höger parat med mer pragmatism och öppenhet.

Samtidigt så är det nog uppenbart att Jonas Sjöstedt inte har skuggan av en chans att vinna ett partiledarval i Vänsterpartiet. Oavsett vem som skulle vinna ett partiledarval av dessa två så är dessutom så att bägge är högerkandidater. Vänsterpartiet kommer att fortsätta sin vandring mot höger och Sverige stå utan ett trovärdigt radikalt alternativ.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, K & Å, Röda Lund,
Borgarmedia: HD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements