Israel – en annan demokrati som också är en diktatur

Precis som Tunisien är Israel rent formellt en demokrati. Och i Israels fall, precis som med Tunisien, så är det en demokrati med begränsningar. Alla i landet får inte göra allt man vill och de som bodde på marken från början har spärrats in i bantustans, utomhusfängelser och riktiga fängelser.

De har fördrivits från sina hem, de övervakas, de kontrolleras och inte ens de som lyckats stanna kvar i Israel har samma rättigheter som de som kommit dit som kolonisatörer, bosättare och ockupanter. Sådant brukar kallas kolonialt förtryck, kolonialism och apartheid. Och inte ens de som spärrats in i bantustans och utomhusfängeleser får ha sin mark i fred. För det koloniseras och ockuperas allt mer av denna mark. Och de som bodde på marken och i området från början körs bort, förnekas demokrati, förnekas lika rättigheter och tillåts inte flytta hem.

Israel är formellt en demokrati, en borgerlig demokrati. Men precis som i fallet med Tunisien är det en schimär, en synvilla. För den israeliska demokratin är lika mycket en diktatur, den har sina begränsningar. Och i likhet med den diktatorisk demokratin i Tunisien så stöds den ”demokratiska” apartheiden i Israel av västvärlden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements