Tunisien har alltid varit en demokrati

Kanske inte i mina ögon, men i borgerliga bedömares. Landet har alltid haft parlamentariska val, landet har alltid varit västvänligt, landet är allierat med väst när det gäller kampen mot muslimsk fundamentalism. Ben Ali valdes faktiskt till president år 2009. Landet har alltid berömts av västvärlden, av IMF och av nyliberala ekonomer:

Ben Alis seger var väntad. I förra valet för fem år sedan fick han 94,4 procent av rösterna. Internationella människorättsgrupper hävdar att regeringen försäkrat sig om en jordskredsseger genom att trakassera oppositionen.

Sådana anklagelser har avfärdats av regimen som lögner spridda av oppositionella landsförrädare.

Regeringarna i väst blundar gärna för brott mot de mänskliga rättigheterna så länge Tunisien förblir en arabisk allierad i kampen mot islamisk extremism.

Majoriteten av tunisier respekterar president Ben Ali för att han gjort landet till ett av de mest stabila och välmående i regionen.

När landets invånare nu rest sig har de gjort uppror mot en president och en regering som varit demokratiskt valda. Tunisien är formellt precis lika mycket demokrati som Sverige. Dvs en begränsad demokrati där eliten har mycket makt och folket liten makt.  Kanske lite sämre på ett vis i Tunisien då Ben Ali sällan haft några motkandidater i val de senaste gångerna. Å andra sidan får vi i Sverige ju inte ens välja vårt statsöverhuvud i demokratisk ordning. Fast det är klart, vårt statsöverhuvud har ju ingen formell makt på det sätt som en president i Tunisien har.

Tunisien är alltså en formell demokrati (men kanske inte så demokratisk) som har haft stöd från väst, som fört en nyliberal politik och som berömts av de som gillar nyliberal ekonomisk politik. Mot detta har folk gjort uppror och det blir då inte annat än hyckleri när borgerliga politiker vill ha demokrati i Tunisien. Borgerliga västliga världspolitiker har ju alltid stöttat Ben Ali och hans regeringar.

Nu är de väl oroliga för en vänsterregering eller en muslimsk regering och det är väl därför de yrar om ”demokrati”. För att de kommer att agera om det blir en demokratiskt vald regeringen som inte uppfyller västvärldens krav på det sätt som Ben Ali gjort. Mot Ben Ali har de ju aldrig agerat, utan honom har de backat upp. Och även formella borgerliga demokratier kan vara förtryckarregimer vilket ju Ben Alis regim i Tunisien tydligt visat. Och även den vald president och en vald regering med västvärldens stöd kan vara en förtryckarregim. Och Ben Ali en diktator på samma sätt som Lukasjenko i Vitryssland. Fast en diktator som i motsats till Lukasjenko haft stöd från väst.

Intressant?
Bloggat: Moberg, Annarkia, Kulturbloggen, Röda Malmö, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements