Varför höll MUST tyst om bombhotet mot Stockholm?

Enligt flera uppgifter ska en anställd inom en myndighet ha fått varning om att en terrorbombning skulle ske i Stockholm. Myndigheten eller myndighetspersonen fick varningen innan Taimour Abdulwahab genomförde sitt misslyckade försök till självmordsbombning i Stockholm. Självmord blev det visserligen, men inget mer. Men den myndighet eller myndighetsperson som fick varningen förde den inte vidare till Säpo som är ansvariga för att bekämpa terrorism inom landet.

Det allra troligaste är att det är militärens underrättelse- och säkerhetstjänst (MUST) som mottagit tipset, då troligen från en utländsk säkerhetstjänst, med störst sannolikhet en US-amerikansk sådan. Men det kan också vara så att ytterligare en statlig myndighet erhållit en varning. Frågan är vilken? Frågan är också varför MUST, den MUST-anställde eller personen på den andra statliga myndigheten inte förde varningen vidare. Ville MUST  (och USA) ha ett terrordåd i Sverige rentav? Det känns inte så sannolikt, men jag utesluter ingenting när det gäller USA och dess många galna underrättelse- och säkerhetstjänster. På nära håll, under EU-toppmötet i Göteborg år 2001, fick jag se vilken röra de kunde ställa till med .

Försvarsmakten har själva gjort en utredning om det hela och hävdar att MUST inte fått några varningar och att det inte handlar om någon försvarsanställd. Men det är precis om när polisen utreder sig själva inte en speciellt trovärdig utredning eller uppgift.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Varför höll MUST tyst om bombhotet mot Stockholm?”

  1. Det kan vara så enkelt som att man får en massa varningar hela tiden och inte kan gå ut med hela bunten. Men lite misstänkt är det. Vill de ha en ordentlig smäll här så är det bara att vänta. Den här händelsen visar att det kan hända när som helst och snudd på var som helst.

    Man kan också undra vilka som var informerade. Min gissning är att Reinfeld visste och att hans barn inte shoppade just den dagen.

    1. Paradigmo: Så kan det vara. Men Säpo borde då haft informationen. Det är de som ska göra sådana bedömningar. Inte MUST, inte nån annan myndighet. Säpo gör dock ofta/ibland grova missbedömningar, som exempelvis med bombhotet i Göteborg.

Kommentarer inaktiverade.