Vaccinbluffen leder till utredningar av forskare

Den tidigare avslöjade bluffen om trippelvaccin leder nu till att svenska forskare kommer att granskas. Det hela handlar om påståendet om att trippelvaccin mot mässling, påssjuka och röda hund skulle kunna ge autism. Ett påstående som visat sig vara falskt och grundat i en helt påhittad och falsifierad studie utan verklighetsbakgrund.

Som en följd av Andrew Wakefields fusk och fiffel så ska nu forskare i Sverige som samarbetat med honom granskas:

En av dem som kan komma att synas är professorn i epidemiologi vid Karolinska Institutet Anders Ekbom, skriver Upsala Nya Tidning.

Mellan 1994 och 2003 medverkade Ekbom i sju artiklar där Wakefield var medförfattare. Men han är inte orolig för en granskning.

– Wakefield kan inte ha fört oss bakom ljuset, säger han.

– Fem av artiklarna bygger på vårt eget svenska material och två på uppgifter i en brittisk databas, som vi också har kontroll över.

BMJ avslöjade i början av januari att Wakefields påstående i tidskriften Lancet 1998, att barn riskerade att bli autistiska av trippelvaccin, var en medveten bluff.

Anders Ekboms inställning verkar i sammanhanget onekligen lite naiv. Jag tycker det är uppenbart att Wakefield lurat Ekbom och andra forskare. Alternativet är ju att Anders Ekbom också deltagit i falsarierna, ljugandet och fusket på ett medvetet sätt. Och det vore ju inte så kul för den medicinska forskningens rykte i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements