Vänsterpartiets felaktiga vägval

Vänsterpartiet har valt en väg där man i praktiken blir ett lakejparti till socialdemokratin. På de flesta ställen där det finns en sosse-vänstermajoritet har man valt att ”ta ansvar”, dvs i praktiken acceptera den borgerliga och nyliberala politik som socialdemokraterna för. Med nedskärningar, privatiseringar och utförsäljningar som stadiga ingredienser. Vänsterpartiet utmanar inte den rådande politiken någonstans egentligen (okej, kanske på några mindre orter i Sverige) och man suddar ut sig eget parti för att få tillgång till maktens grytor. Det är inte underligt att partiet blir mindre och mindre i opinionsundersökning efter opinionsundersökning.

Vd den saken anbelangar skulle det heller inte spela någon roll om Lars Ohly byttes ut mot den mer karismatiske Jonas Sjöstedt. Den politisk linjen skulle i stort bli densamma. Men med Jonas Sjöstedt och hans (eventuella falang) i ledningen för vänsterpartiet misstänker jag att det skulle bli öppnare. Möjligheterna att i det läget arbeta för att skapa ett modernt brett vänsterparti som Die Linke skulle då öka. Visserligen skulle det bli ett reformistiskt parti, men det skulle vara en klar förbättring i jämförelse med idag. Fast naturligtvis vore det bättre med en partiledare från vänsterfalangen i vänsterpartiet. Det är dock inte en trovärdig utveckling.

I ett sånt läge skulle  man också på ett organiserat sätt kunna arbeta för att får det nya vänsterpartiet att orientera sig vänsterut, att säga upp sin roll som lydparti till socialdemokratin. Då skulle vänsterpartiet återigen kunna växa som politisk kraft i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements