Sveriges obefintliga problem med våldsbenägna extremister

SVD målar i en artikel idag upp en bild av att Sverige skulle vara ett att Europas riktiga problemland vad det gäller olika typer av extremism. Man menar att det finns 200 personer som kan tänkas utföra muslimskt motiverade våldsdåd. Den siffran är hämtad från Säpos rapport om muslimsk extremism och som jag påpekat tidigare finns det ingen som helst grund för siffran. Den verkar helt påhittad och en siffra på 20 personer verkar trovärdigare. Men även om det skulle handla om 200 personer är problemet mycket litet.

Vidare påstår SVD att det finns 200 vänsterextremister som kan tänkas utföra våldsdåd. Även den siffran är klart överdriven. Det inser alla som har insyn i vänsterorganisationer och vänsterextremistiska organisationer. Dessutom är den enda typ av våldsdåd denna grupp gjort sig skyldig till och kan tänkas göra sig skyldig till, våld mot nazister och rasister samt våld mot poliser. Allt sådant våld har dock minskat över tid och våldet från vänsterextremister väsentligt mindre än våldet från högerextremister enligt alla tillgängliga data (rapporter från Säpo och Brå).

När det gäller högerextremister är nog SVD:s siffra på 200 personer också överdriven. Men även om siffran är korrekt är dessa högerextremister inget stort samhällsproblem, utan ett problem för vissa grupper och individer i samhälle. Våldet från högerextremister drabbar oftast oskyldiga invandrare och homosexuella, ibland vänsterfolk. Detta är förstås redan i detta läge ett problem som är allvarligare än de tidigare nämnda. Men i själva verket är problemet underskattat i SVD:s artikel för i siffran 2000 ryms inte sådana som kastat sten på en invandrarkvinna i Tomelilla eller sådana som serieskytten i Malmö, Peter Mangs.

Det är vad jag vet inte på något sätt belagt att Sverige skulle ha mer extremistiskt våld än andra länder. Det kan vara så då Sverige alltid varit ett land med tydliga klassgränser (sociala gränser, källa SOM-institutet) och sådant kan skapa mer politiskt motiverat våld. Totalt sett har dock Sverige en mycket låg våldsnivå, mätt i antalet som dör en våldsam död (mordfrekvensen) så är den lägst i hela den rika världen, mycket lägre än i exempelvis Finland, Storbritannien eller USA.

Artikeln i SVD är faktiskt okunnig dynga och Magnus Ranstorp får återigen breda ut sig med sin islamofobiska skit och sina lögner. SVD (och Säpo) överdriver problemen. Därför behövs det inga riktade åtgärder mot pojkar. Det som behövs är det som alltid behövs. Mer pengar till förskola, skola och fritidsverksamhet och tillräckligt med pengar i a-kassa och socialbidrag för att social misär ska kunna undvikas. Där är vi inte idag.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Gå till Brå. Det står i deras årsrapport om den svenska mordfrekvensen. Dessutom kan du läsa i boken Jämlikhetsanden (som dessutom har fel mordfrekvens för Sverige, en som är alldeles för hög och ändå är den lägst). Småländer som Island etc är inte jämförbara.

  • Nja, Sveriges mordfrekvens är låg men flera europeiska länder är bättre: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate

    • Sverige, Schweiz, Tyskland, Österrike, Norge och Danmark har i princip samma mordfrekvens dvs cirka 1. Det är länderna som ligger lägre eller i nivå med Sverige. Småländer är som sagt var inte jämförbara. Så jag har naturligtvis helt rätt.