Demokratisering i Nordafrika och Mellanöstern?

Arabvärlden är det sista område där det finns fler diktaturer än demokratier. En av de få formella demokratierna har varit Tunisien, som åtskilliga gånger har hyllats i svenska och västlig media som undantaget, som det lysande exemplet i Nordafrika och i arabvärlden. Andra är och har varit Algeriet, men bara ibland och periodvis, liksom Egypten och Libanon. Även Palestina var en formell demokrati innan uppgörelsen på Gaza mellan Fatah och Hamas och innan Israels vedervärdiga angrepp på Gaza. Inte ens den mest kände formella demokratin i området, Israel, är att betrakta som en riktig demokrati. Idag är Irak och Kurdistan formella demokratier. Men knappast några områden jag skulle hylla som demokratiska exempel. Lika lite som jag hyllat Tunisien eller Algeriet.

Istället är området fullt av diktaturer av diverse slag. Religiösa diktaturer och skendemokratier av olika sort, med olika religion och olika upplägg. Där finns det USA-stödda Saudiarabien och de olika emiraten vid Persiska viken, där finns prästväldet i Iran (dock inte ett arabland) och skendemokratin i Israel. Det finns också sekulära diktaturer av flera olika varianter, exempelvis Syrien och kungadömena Jordanien och Marocko.

Upproren bland ungdomar har alltså skett i länder som formellt är demokratier och som har val. Det handlar alltså om de mer öppna länderna. Dessutom också om länder som inte har några jättestora oljeresurser och alltså är mycket känsligare för den ekonomiska konjunkturens nedgångar och den kapitalistiska ekonomins problem. Ungdomarnas uppror är bra och måste ges stöd. Vart det leder får vi se. Utgången är inte given på förhand utan beror på hur mycket man kan mobilisera på gatorna, vilken ställning fackliga organisationer tar, hur långt olika regimer är beredda att gå när det gäller repression och hur vi i omvärlden reagerar. Samt mycket mycket mer.

Intressant?
Bloggat: K & Å1, 2, Röda Malmö, Jinge, Annarkia, Vardagskrig, Internationalens ledarblogg,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, GP1, 2, 3, 4, SVD1, 2, 3, SVT1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements