Felaktig terroristdom kommer upp i hovrätten

Det bisarra terroristmålet där två personer från Göteborg resp. Stockholm och av somaliskt ursprung dömts för stämpling till terroristbrott ska nu komma upp i hovrätten. De är dömda för något som eventuellt skulle ha ägt rum i Somalia. Det har aldrig varit misstänkta för att ha planerat ett terrordåd i Sverige eller i västvärlden och bevisen för deras eventuella aktion i Somalia är mycket svaga (förutom ett erkännande av en av dem om att han varit på träningsläger med Al Shabaab).

Dessutom är det min uppfattning att det som pågår i Somalia är ett krig, där Al Shabaab är en stridande part, en befrielserörelse eller angripare, beroende på hur man ser det. Men knappast en terroristorganisation och deras aktioner i Somalia, hur smutsiga och otrevliga de än må vara, är knappast terroristdåd. Därför är det helt orimligt att de två svenskarna ska vara dömda för stämpling till terrorism.

Min uppfattning delas uppenbarligen också av rättsliga instanser i Norge:

Schemat för hovrätten sprack direkt när rättegången startade på fredagsmorgonen. Thomas Olsson, som är ny försvarare för en av de åtalade, begärde mer tid för att kunna redovisa en dom i Oslo tingsrätt i december förra året. Olsson anser att den stöder uppfattningen att den svenska terroristlagen inte är tillämplig i målet mot hans klient.

– Oslo tingsrätt har lagt 35 sidor i sin dom på att utreda förhållandena i Somalia och hur al-Shabaab ska bedömas, säger Olsson.

Den norska bedömningen är att det råder en väpnad konflikt i Somalia och att al-Shabaab är en stridande part. Inte en terrororganisation.

Det är al-Shabaab som Göteborgs tingsrätt anser att de båda åtalade svenskarna har lovat bistå med attentat. För det dömdes de till fyra års fängelse och båda kräver nu att bli frikända.

Det två somalierna bör självklart frikännas. Det handlar inte om terrorism eller terroristbrott. Detta oavsett vad de faktiskt gjort eller inte gjort.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Felaktig terroristdom kommer upp i hovrätten”

Kommentarer inaktiverade.