Al-Shabaab förhindrar mattransporter

Enligt FN:s koordinator för humanitära hjälpen till Somalia, Mark Bowden, hotar svält i södra och centrala Somalia då FAO inte kan får fram sina mattransporter till området. En av anledningarna till att transporterna inte kommer fram uppges vara att al-Shabaab förhindrar dem. Det verkar alltså som om den obehagliga organisationen al-Shabaab är beredda att ta hela södra Somalia befolkning som gisslan för att uppnå sina mål. Inte så kul, men det gör ändå inte organisationen till en terroristorganisation.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Al-Shabaab förhindrar mattransporter”

 1. Hm… Stämmer det så gör det väl dem till en terrororganisation? Aktioner som drabbar civila är väl terrorism. Skjuta ihjäl civila eller svälta ut dem är väl eg. samma sak?

  1. Att skjuta civila gör väl ingen krigförande part till en terroristorganisation? Då skulle ju alla vara terrorister när det är krig. Det är i grunden en orimlig hållning.

 2. Enligt definition från FN´s generalförsamling är terrorism: ”Terrorism är en handling som syftar till att döda eller allvarligt skada civila eller icke-stridande, med avsikt att skrämma en befolkning eller utöva tvång på en regering eller en internationell organisation.”
  Något som stämmer bra på Al-Shabaabs handling att stoppa mattransporter i form av utpressning för att uppnå sina mål. Även tidigare handlingar att stoppa minröjningsprojekt för att behålla kontrollen över områden bör även räknas dit. Målet är att få kontroll över så stort område och göra sig till en maktfaktor som regeringar och organisationer måste förhandla med.
  Om du inte tycker att Al-Shabaab är en terroristorganisation och att hindra mattransporter är en terroristhandling skulle det vara intressant att höra din definition.

  1. Leif, som du ser av mina kommentarer så är ditt citat felaktigt. Jag kan inte se att det korrekta citatet gör al Shabaab till en terroristorganisation.

  1. Jag har hittat det själv på wikipedia:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Definitions_of_terrorism

   In the meantime, the international community adopted a series of sectoral conventions that define and criminalize various types of terrorist activities. In addition, since 1994, the United Nations General Assembly has condemned terrorist acts using the following political description of terrorism: ”Criminal acts intended or calculated to provoke a state of terror in the general public, a group of persons or particular persons for political purposes are in any circumstance unjustifiable, whatever the considerations of a political, philosophical, ideological, racial, ethnic, religious or any other nature that may be invoked to justify them”.

   Från: Measures to Eliminate International Terrorism, http://www.un.org/documents/ga/res/49/a49r060.htm

   Och nej, jag kan faktiskt inte se att det skulle göra Al-Shabaab till en terroristorganisation.

Kommentarer inaktiverade.