Mubarak har ännu inte avgått

Att Hosni Mubarak säger att han inte tänker ställa upp i nästa val förändrar egentligen inte speciellt mycket. Det som de protesterande folkmassorna uppenbarligen vill är att han avgår omedelbart och att sociala och ekonomiska reformer som gör det lättare för vanligt folk genomförs.

Egypten under Mubarak har under många år varit en ac IMF:s lydigaste lärjungar. Man har genomfört en nyliberal agenda till punkt och pricka. Något som ytterligare ökat klyftorna i ett land där klyftorna redan var stora. En nyliberal agenda av privatiseringar, sociala nedskärningar osv som lett till att fattiga fått det allt besvärligare. Det är dessa försämringar som folk vill ta tillbaka, det är mot dessa försämringar och den nyliberala politiken som folk protesterar vid sidan av kraven på Mubaraks avgång.

För att kunna genomföra den nyliberala agendan har Mubarak förlitat sig på förtryck, att slå ner protester hårt, tortera oppositionella och kväsa människor med hot om våld har varit vardag. För att garantera sig själv makten har valen i Egypten blivit allt mer styrda och valresultatet har i praktiken bestämts i förhand. Valfusket har varit utbrett.

Vidare har Egypten varit USA:s främsta allierade i området efter Israel. Egypten har mottagit enorma mängder militärt stöd. I praktiken har Mubarak fått detta i betalning för att hans regim hjälpt till med isoleringen av och övergreppen mot palestinierna. Vapnen har dessutom självklart använts för att förtrycka det egna folket. Även mot detta protesterar folket på gatorna i i Egypten. Man vill inte ge stöd till Israels förtryck av palestinier.

Protesterna som kräver Mubaraks avgång handlar inte bara om Mubarak och hans regim utan också om att man inte vill se förtrycket mot palestinier, man vill inte se nyliberal nedskärningspolitik och man vill inte se odemokratiska val.

Intressant?
Bloggat: LOKE, Röda Berget, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Mubarak har ännu inte avgått”

Kommentarer inaktiverade.