Capman – börsnoterat finskt riskkapitalbolag

Del 3 av 12 i serien Riskkapitalbolagen

Capman grundades 1989 av de institutionella placerarna KOP, försäkringsbolaget Pohjola och Programator. Året efter skapade man sin första fond.

1993 såldes företaget till företagsledningen som bestod av Ari Tolppanen, Vesa Vanha-Honko, Tuomo Raasio och Olli Liitola. Dessa köpte ut KOP, Pohjola och Programator från CapMan Capital Management (idag Capman Plc) via sitt bolag CapMan Partners. 199 deltog man i skapandet av ett annat riskkapitalbolag, Access Capital Partners i vilket man idag äger 5%.

2001 introducerades Capmans aktier på börsen och började expandera i resten av Norden och idag har man verksamhet i en lång rad länder. Capman sysslar med såväl private equity-investeringar såväl som investeringar i börsnoterade aktier, fastigheter och annat.  Total kontrollera man företag med cirka 19 000 anställda. De största av dessa är InfoCare (2 300 anställda), Tokmanni (2 700), Espira (1 800), Maintpartner (1 400), Esperi (1 300), MQ (1 100) och  Komas (1 000 anställda). Tillsammans med andra ägare kontrollerar Capman bl.a. företagen Proffice (5 800 anställda), Intrum Justitia (3 400) och Affecto (900). Totalt finns det ungefär 11 000 anställda i bolag som Capman kontrollerar tillsammans med andra. Totalt blir det omkring 30 000 anställda i företag som Capman helt eller delvis kontrollerar.

Det totala kapital som CapMan förfogar över är på 3,6 miljarder euro och det kapital minoritetsägda Access Capital förfogar över är 4,5 miljarder euro. Bland de fonder som Access äger märks Pohjola Private Equity Funds (köpta under 2010) och man samarbetar med Pohjola Asset Management Ltd i Norden. I samband med denna affär sålde Capman sin kontollerande aktiepost i Access till Pohjola och behöll enbart 5%. Access kontrolleras därför numera av Pohjola (40%) tillsammans med företagsledningen (55%) och Capman äger bara en mindre andel.

De ursprungliga ägarna i Capman äger numera tillsammans aktier motsvarande 31% av rösterna i företaget. Av detta kontrollerar Ari Tolppanen 14,2%, Vesa Vanha-Honko 2,4%, Tuomo Raasio 7,2% och Olli Liitola 7,2%. Nuvarande senior partners i bolaget äger aktier motsvarande 23,1% av rösterna via gemensamt ägda nederländska bolaget Capman Partners BV. Senior Partners är Kai Jordahl, Vesa Walldén, Lennart Jacobsson, Hans-Christian Nygård, Petri Saavalainen, Joakim Rubin, Olli Liitola, Heikki Westerlund, Markku Hietala, Jerome Bouix, Lennart Simonsen, Ari Tolppanen och Tuomo Raisio. Vesa Vanha-Honko är idag aktiv i bland annat Folmer.

I styrelsen för Capman Plc ingår Heikki Westerlund, Sari Baldauf, Tapio Hintikka, Teuvo Salminen, Koen Dejonckheere och Conny Karlsson.

Investerare i Capmans fonder är framförallt pensionsfonder och försäkringsbolag.

Läs mer: SVD1, 2, AV1, 2, 3, 4, 5, VA1, 2, HBL, CW1, 2, Swefin, DN, Sweclockers, FN, Newsdesk, YLE, RT1, 2, E24, ForumFi, DH,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Triton – ett mycket hemligt riskkapitalbolagEQT – överlägset störst bland Private Equity-bolagen >>
Advertisements

One Reply to “Capman – börsnoterat finskt riskkapitalbolag”

Kommentarer inaktiverade.