Imperiets arrogans

Boknytt
Imperiedrömmar
Chalmers Johnson
Leopard

Imperiets arrogans

Redan president Eisenhower varnade för det militär-industriella komplexet. Idag vandrar USA-eliten symbiotiskt fram och tillbaka mellan storföretagen och stats/regeringsmakten. En maktkoncentration som blivit allt farligare sedan USA blivit ensam självgod och självtillräcklig supermakt, med egoistisk kontroll över Mellanösternoljan, Saudiprins-diktaturen och Världsbanken-IMF.

Det har berättats förr, men när en ex-marinkårsofficer och medarbetare i Los Angeles Times säger det (med hjälp av tunga fakta) får det förstås ökad vikt. Hans bakgrund märks i mittendelen av denna tegelsten som detaljerat går igenom USA militär och deras växande bas-system jorden runt. Inte minst i bältet Balkan-Kaukasus-Centralasien där man girigt kunnat expandera till nya oljeområden efter Sovjets kollaps. Denna del känns lång.

Bäst gillar jag början och slutet. Inte minst slakten av globaliseringen-nyliberalismen som de rika ländernas själviska politik för att behålla makten. Såväl marxismen som (ny)liberalismen beskrivs som västliga materialistiska ideologier med falska vetenskapliga anspråk på att beskriva ödesbestämda historiska processer omöjliga för vanliga människor att påverka.

Så är naturligtvis inte fallet, påpekar författaren. Världen är påverkbar. Men han oroas över USAs växande imperialism och militarism, över dess oblyga strävan efter världsherravälde, över det hat detta väcker världen över, och över de nya hämndreaktiva terrorattacker det kommer att resultera i. I slutändan hotar denna skrämmande utveckling att göra slut på USA som demokrati.

Hans Norebrink

Läs mer: Knuff, Fib/K, ST, SVD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

174 kr hos Adlibris

Advertisements

4 Replies to “Imperiets arrogans”

  1. Chalmers Johnson dog tyvärr nyligen. Han var en av de stora giganterna, sällan har jag fått ett sådan chockerande uppvaknande över det amerikanska imperiet som när jag läste hans ”Sorrows of Empire”. Trots att jag trott mig vara väl påläst hade jag aldrig ens kunnat gissa den enorm utsträckning av militärbaser som utgjorde det amerikanska imperiet. Hur de inte var en ekonomisk stormakt utan en militär.

    Hans böcker bör vara först på listan hos alla de som vill förstå konflikterna i världen.

Kommentarer inaktiverade.