Hygglig demonstration för den arabiska revolutionen

Just återkommen från demonstrationen till stöd för de protesterande och upproriska människorna i arabvärlden kan jag konstatera att demonstrationen i Göteborg var alldeles för liten. Den var okej, men inte mycket mer. Orsaken till detta står att finna i hur den organiserats. En liten vänstergrupp kallade till demonstrationen. De bestämde allt, de planerade allt utan kontakter med andra grupper och partier.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS), som gruppen heter, har tyvärr en tendens att göra på detta vis. Det är vad vi i vänstern brukar kalla ett sekteristiskt agerande. Man har inte förstått hur man ska, alternativt vill inte, agera på ett sätt som skapar massdeltagande och bredd. Initiativet från RS var iofs och självklart bra och därför deltog vi från Socialistiska Partiet (som ju är en annan liten vänstergrupp) också i demonstrationen Jag kunde hålla ett uppskattat tal och de människor som vart på plats fick visa sin solidaritet. Det var också en rad andra organisationer representerade med talare. Stämningen var bara och folk entusiastiska. Men det räcker inte. Det behövs mer, en bredare rörelse i solidaritet med den arabiska revolutionen, med folken i Egypten och Tunisien.

Andra partier, ex.vis. Kommunistiska Partiet (KP) valde att avstå och det är enligt min åsikt också ett sekteristiskt agerande som försvagar solidariteten. Inte heller vänsterpartiet deltog och sammantaget innebar detta en svag mobilisering och ett begränsat deltagande i demonstrationen. En demonstration som trots dessa olyckliga omständigheter ändå var hyggligt bra.

Vill man uppnå bredd, mångfald och ett högt deltagande i en demonstration måst man börja med att bjuda in andra grupper och organisationer till att planera demonstrationen. Man måste göra detta förutsättningslöst och utan baktankar. Man måste vara beredd att kompromissa och att spela en mer tillbakadragen roll än vad man från början kanske tänkt sig. Endast på så sätt kan man bygga en bred solidaritet med de arabiska revolutionerna. Det är vad vi måste göra nu. Bygga en bred front med stöd från många organisationer och många människor. Då duger det inte att vara en liten vänstergrupp som främst vill bygga sig själv, man måste se till saken istället för till den egna organisationen.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Annarkia, Röda Malmö, Röda Berget, ARAR,
Borgarmedia: GP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, SVD1, 2, 3, AB1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Även jag deltog i demonstrationen och håller helt med i din analys. Skulle man brett gått ut med inbjudningar skulle säkert fler organisationer haka på. Tänk vänsterpartiet med Hans Linde som talare. Tänk kp. Stämningen var det inget fel på – den var härlig, men med bredare organisation bakom skulle uppslutningen bli större också. Ett facebookevenemang hade också varit på plats! 🙂