Muslimska brödraskapet är bara en del av demonstranterna

Att den egyptiska Mubarak-regimen börjat förhandla med Muslimska brödraskapet är som jag ser det inget bra tecken. Brödraskapet representerar bara en del av demonstranterna, förmodligen en mindre del. Att låta dem sköta förhandlingar med regimen är inte vettigt. De är inte heller representativa så frågan är vad de egentligen kan lova regimen.

Å andra sidan vore det förödande om brödraskapet genom förhandlingar ställde sig på regimens sida. Detta skulle kanske kunna hända om Hosni Mubarak avgick och ersattes med nån annan USA-lakej som exempelvis tortyrchefen Omar Suleiman. Något som i praktiken skulle innebära att det inte blir nån egentlig förändring. Folket i Egypten har all anledning att vara misstänksamma mot Muslimska brödraskapet och deras förhandlingar med Mubarak-regimen.

Istället borde förhandlare utses av de kommittéer, råd och andra typer av organisationer som i praktiken ordnar demonstrationerna och som tagit över många sysslor i stadsdelarna där folk bor och som polisen lämnat. Då hade det blivit en mer representativ förhandlingsdelegation. För i en revolution ska man inte överlämna förhandlingar till självutnämnda ledare som ElBaradei eller Muslimska Brödraskapet i detta fall.

Intressant?
Bloggat: Ensson,
Borgarmedia: SVD, DN, SVT1, 2, GP1, 2, AB1, 2, 3, VG1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pingback: Helgkrönika 6/2 – Fem analfabeter är fler än fyra professorer « Röda Berget()

  • Man måste se till vad brödraskapet har för syften. Tar dom makten är risken ärr förtrycket fortsätter och blir värre. Religion och demokrati hör inte ihop.

    • Det stora problemet med brödraskapet är inte att de är religiösa. Utan att de med all sannolikhet stöder nyliberalism och ojämlikhet i samhället. Religion och demokrati fungerar mycket bar ihop om man vill det. Hela Europa är väl ett tecken på det. Religion är inte direkt icke-existerande här.

      • I Norge och Finland äger/kontrollerar staten en stor del av alla stora företag. Oavsett om det är börsnoterade företag eller inte.