Samisk nationaldag

Idag är det samernas egen nationaldag och det ska firas i hela Sameland:

Den 6 februari är det Samernas nationaldag och den firas över hela Sápmi. I år så är det 19 år sedan det första firandet, då i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.

Det var 1992 på Samerådets 15:e samekonferens i Helsingfors som det beslutades att firandet av samernas gemensamma nationaldag ska ske den 6 februari.

Datumet, den 6 februari hedrar minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim samma datum 1917. Landsmötet i Trondheim samlade för första gången samer från norr till söder och över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågeställningar. Mötet samlande över hundra personer varav en stor del kvinnor. Elsa Laula Renberg från Tärnaby var en av initiativtagarna till mötet.

Det ska firas även på de orter som har den största samiska befolkningen, dvs Stockholm och Oslo. För första gången någonsin ska dagen också firas i Göteborg. Det är bar med samernas egen dag, bar att minoriteter uppmärksammas och att minoriteters rättigheter, önskemål och vilja tillfredsställs. Däremot är det min uppfattning att samerna inte är mer ursprungsbefolkning i Sverige än vad vad svenskarna är. För vad jag förstår kom bägge folkens förfäder hit ungefär samtidigt. Ursprungsbefolkningen trängdes bort och försvann.

Intressant?
Borgarmedia: DN, SR, SVT1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements