Förväntat att USA inte är för demokrati

Peter Wolodarski i DN skriver att det är nedslående att Barack Obama och USA inte ger stöd till demokratikämparna i Egypten. Men det är inte nedslående, det är förväntat och för jävligt. USA är och har aldrig varit en förkämpe för demokrati. Deras val av allierade i Mellanöstern ett tydligt tecken på detta. Ett kungadöme med medeltida lagar och regler, ett modernt samhälle byggt på apartheid, kolonisation och ockupation och en formell demokrati byggd på hårt förtryck, tortyr och valfusk. Saudiarabien, Israel och Egypten.

Att USA inte öppet tar avstånd från sin långvarige allierade Hosni Mubarak och hans regim är möjligtvis nedslående för en borgerlig bedömare med förvriden verklighetsuppfattning som Peter Wolodarski. Men det är för en sund människa med normal verklighetsuppfattning något som är typisk, förväntat och symptomatiskt för USA:s relationer till omvärlden.

Det som är verkligt nedslående är att det finns folk som Wolodarski, som tror att USA på något sätt kämpar för demokrati eller ens är en demokrati.

Intressant?
Läs mer: Fria1, 2, AB1, 2, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

10 Replies to “Förväntat att USA inte är för demokrati”

 1. Pingback: Egypten varthän?
 2. Ja jag kan inte annat än hålla med. De som fortfarande inte ser nationernas rätta färger, trots att de bekänns en efter en nu i 2011, går inte längre att ta på allvar…

 3. ”Att USA inte öppet tar avstånd från sin långvarige allierade Hosni Mubarak och hans regim”
  för att inte tala om den socialistiska internationalen som haft Hosni Mubarak och hans regim som medlem sen 1989 !

   1. ”socialistinternationalen har ju i modern tid alltid varit en borgerlig högerorganisation”så vänsterpartiet är med i en borgerlig högerorganisation som är pro USA,för att ha en sån uppfattning så måste man nog vara mer än lovligt vänster.Lars Ohly protesterar nog mot den beskrivningen.

    1. Jag anser inte att Vänsterpartiet är USA-vänligt. Däremot att de inte är vänster. Men det är liksom lite off-topic.

     Det är socialdemokraterna som är med i Socialistinternationalen. Inte vänsterpartiet. Det senare partiet är inte med i någon internationell organisation. Mitt eget parti, Socialistiska Partiet, är med i Fjärde Internationalen.

     Du borde nog kolla upp verkligheten och fakta innan du kommenterar.

 4. Vi får inte glömma att liberalerna valde Honduras diktator till vice-ordförande i sin international. Och de som moderaterna sammarbetar med gör en direkt mörkrädd.

 5. Pingback: Tystnad i Tunisen?

Kommentarer inaktiverade.