G4S – privatmilitärer och vakter

Del 4 av 8 i serien Vaktbolagen

G4S är världens största säkerhetskoncern och dessutom det bolag på Londonbörsen som har flest anställda, 625 000. Grundare av bolaget var Erik Philip-Sörensen från den dansk-svenska familjen Philip-Sörensen, som också en gång grundade städbolaget ISS och ett annat bevaknings- och säkerhetsföretag, nämligen Securitas. ISS kontrolleras idag av familjen Wallenberg och Securitas ägs av familjen Douglas. I Sverige har G4S 4 500 anställda och är det näst största säkerhetsföretaget. Enstaka vakter i bolaget har anmälts, utretts och åtalats för överdrivet våld och företaget tycks ha utsatts för rån fler gånger än något annat svenska vaktföretag.

Som företag som erbjuder G4S en mängd olika säkerhetstjänster, däribland säkerhetstjänster för regeringar som exempelvis bevakning av ambassader och militära förläggningar. Företaget har alltså gott om militärtränad personal i många olika länder och krigszoner, däribland Irak och Afghanistan, där en del tveksamheter kan ha förekommit enligt flera mediakanaler:

On September 1, 2009, the Project On Government Oversight sent a letter to Secretary of State Hillary Clinton which detailed allegations of misconduct by over 10% of the 450 employees of ArmorGroup North America guarding the U.S. embassy in Kabul. The misconduct included hazing rituals with nudity, drinking and urinating on each other as well as an atmosphere of fear and intimidation. On September 4, 2009, the US State department announced that eight private security guards and some of their managers would be fired.

On October 27, 2010, the Department of State’s Office Inspector General released a report finding that Armorgroup of North America had not been able to recruit, train, or manage the KESF at the staf?ng level or the quality required by its contract with the Department of State. They also found that AGNA had employed Nepalese guards without veri?able experience, training, or background investigations in violation of its contract.

Man har också verksamhet i olika delar av det forna Jugoslavien såväl som inom olika länder som tidigare varit delar av Sovjet. Inom rent militär service är bolaget ett av de största i världen via sitt dotterbolag (tidigare hette bolaget Armor).

G4S var också det bolag som kontrollerade säkerheten på de flygplatser där kapare år 2001 lyckades kapa de flygplan som sen användes för att flyga in i World Trade Center och Pentagon. Utöver detta har man också verksamhet med bevakning av olagliga bosättningar på den ockuperade Västbanken.

Företaget kontrollerades tidigare av Jörgen Philip-Sörensen via ett upplägg som var likadant som de skattesmitarupplägg som Rausing och Kamprad använder sig av. Med stiftelse i Nederländerna, Skagen Stichting, och lite oklara ägarförhållanden. Idag är huvudägarna i bolaget tre riskkapitalbolag med lite olika inriktning: Harris Associates LP (6.04 %), Blackrock (4.92%) och Legal & General Group (3,62%). Styrelseordförande är Alf Duch-Pedersen som också sitter i styrelsen för Danske Bank. En annan makthavare är Bo Lerenius, tidigare verksam inom Stena-koncernen och rådgivare till EQT.

Eventuellt är de aktier som enligt uppgifter på G4S hemsida kontrolleras av Harris Associates fortfarande ägda av arvtagare till Jörgen Philip-Sörensen (1939-2010) på något sätt. Harris Associates är nämligen förvaltare av enskilda personer och bolags förmögenheter och kapital. Blackrock är ett riskkapitalbolag med 8 500 anställda som ägs av Merrill Lynch & Co Inc. (dotterbolag till Bank of America Corporation), The PNC Financial Services Group Inc. and Barclays PLC med 7.1% respektive 20.3% och 19.7% av aktierna.

Strax efter att de båda bröderna Jörgen Philip-Sörensen och Sven Philip-Sörensen år 1975 tog över fadern Erik Philip-Sörensens bolag delade man upp det i två delar. Närmare bestämt 1981. Sven Philip-Sörensen fick den svenska delen av företaget och sålde några år senare denna vidare. Det är detta som idag är Securitas. Jörgen Philip-Sörensen behöll de delar av företaget som fanns utanför Sverige och byggde upp företaget som idag heter Group 4 Securicor. I början av 2000-talet fusionerade Group 4 Securicor med Falck och blir Group 4 Falck. Ursprunget för Falck är ett annat av familjen Philip-Sörensens bolag, nämligen ISS (idag ett Wallenbergföretag). 2005 fick bolaget namnet Group 4 Securicor för att senare bara bli G4S Plc.

Läs mer: Newsdesk, DN1, 2, 3, Resumé, VA, RT, SVD, SAC, IDG, Cision, Dresscode Black, AB, AV, EX,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Bevakningskompaniet – tvivelaktigt vaktbolagCSG – trafikbolag ökar sina vinster genom vaktbolag som bryter mot lagen >>
Advertisements