Hot mot bärplockningen?

En parasit hos hunddjur har hittats i en räv i Uddevallatrakten. Troligen har den kommit till Uddevallatrakten med en insmugglad hund. Parasiten, dvärgbandmask, kan spridas till människor via bär och svamp om djuren avföring berört dessa:

Masken lever i tarmen hos räven och avger ägg i djurets avföring. Värddjuren, räv eller hund, får inga sjukdomssymptom.
Människor kan smittas via bär, svamp eller grönsaker som kommit i kontakt med avföringen.

För hunddjur innebär parasiten inga större problem och de får inga symptom. För människor är det en dödlig parasit som kräver ständig behandling. Det är dock ovanligt med spridning till människor och dvärgbandmaskens ägg förstörs vid kokning eller stekning. Därför tror jag inte heller det skulle bli något förbud mot svamp- och bärplockning (som GP antyder) om man fann fler djur med dvärgbandmask. Men man får låta bli att äta bären råa, utan koka dem till sylt, använda dem i pajer osv. Svampen äter man ju aldrig rå så den ska nog inte var nåt problem. Något som jag antagligen får tänka på redan i sommar då vårt sommarhus finns i just Uddevallatrakten. Detta eftersom vi plockar mycket bär och svamp i skogarna varje år.

Dvärgbandmask är också en av orsakerna till att man försöker utrota mårdhunden i Sverige. Denna är nämligen ofta bärare av dvärgbandmask.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements